БАЈАТОВИЋ ДЕЛИ БОНУСЕ: Сваком запосленом у „Србијагасу“ по 100.000, а грађани му плаћају дугове

1

Бајатовић (Фото: Фото: Фејсбук/Дневник)

У јавном предузећу, коме је Влада прошле године отписала дуг од чак 1,2 милијарде евра, директор одлучио да поклони својим радницима и 13. плату.

Сви запослени у јавном предузећу „Србијагас“, на чијем је челу функционер СПС Душан Бајатовић, њих око 1.100, добиће за неколико дана бонусе од по 100.000 динара!

Реч је о исплати 13. плате, чији је износ у висини једне и по нето плате, односно око 100.000 динара, а ово право оствариће из добити поменутог јавног предузећа, која је на крају прошле године била око пет милијарди динара. То можда и не би било толико чудно да управо те, прошле године, Влада Србије није отписала дуг „Србијагасу“ од чак 1,2 милијарде евра.

И Дуле трља руке

„Србијагас“ дели ове бонусе на име колективног уговора, који је потписан пре неколико година, а по коме запослени имају право на бонус – 13. плату, на крају сваке пословне године уколико је компанија остварила добит, и то 10 одсто од тог резултата. Пошто је остварена добит пет милијарди, испада да би за бонусе запосленима требало да се издвоји око 500 милиона динара, али се од те идеје одустало. Kако преносе медији, синдикати су пристали да за потребе поделе 13. плате буде издвојено „само“ 168 милиона динара. Синдикати и менаџмент овог јавног предузећа су се, наиме, договорили да се три милијарде динара из добити издвоји за покривање ранијих губитака ове компаније.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




И док Душан Бајатовић игнорише позиве и поруке са конкретним порукама, Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике, поручује за Kурир да овакве одлуке нису у реду, нарочито кад се узме у обзир да ће бонус лећи на рачун и самог директора, који већ има милионска примања.

Прочитајте још:  Бајатовић у 14 предузећа себи дао функцију, а својим људима и апанаже од 5 до 20 хиљада €!

– Вероватно је директор „Србијагаса“ решио да издашним бонусом купи подршку запослених да то предузеће настави да послује као и досад, као што је већ купио директоре по повезаним предузећима директорским платама и апанажама које се мере у хиљадама евра. А да притом себи на постојећа примања од 2,4 милиона динара месечно дода и 13. плату у „Србијагасу“ од 100.000 динара, за коју рудар у „Ресавици“ треба да ради две и по године – каже Михајловићева и додаје:




– Али никакви трикови нити покушаји куповине подршке му неће помоћи, јер је Влада усвојила план за реорганизацију и тај план ће бити спроведен, а они који се противе биће склоњени. Наш циљ је да „Србијагас“ буде једна од најбољих компанија и у Србији и у региону, а не компанија коју сви препознају по њеном директору, који се понаша као да је то његова приватна фирма, па дели бонусе кад процени да му треба подршка.

Транспарентност

Према речима економисте Милана Kовачевића, не може „Србијагас“ да се посматра као засебна целина, ту треба гледати све оне фирме у којима ово јавно предузеће има највеће појединачно улагање, а које бележе губитке. – На пример, ако „Петрохемија“ има губитке, онда би он, као највећи сувласник, требало да размишља да ли да је спасава или да дели дивиденде. Ми одавно немамо транспарентност у „Србијагасу“. Треба видети колике су им зараде, да ли су имали губитке, и Влада треба да одлучује о дивидендама као власник, а не они – истиче Kовачевић.

Срце да пукне

Прочитајте још:  Бајатовић: Ове године сигурно једно, а вероватно и два поскупљења гаса

Морали да врате бонус пре пет година

Запослени у „Србијагасу“ добиће бонус после девет година. Последњи пут бонус им је исплаћен за пословну 2011, док су онај из 2015, који им је био исплаћен, морали на крају да врате по налогу тадашње владе.

[table id=1 /]



Kатарина Благовић / Курир

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “БАЈАТОВИЋ ДЕЛИ БОНУСЕ: Сваком запосленом у „Србијагасу“ по 100.000, а грађани му плаћају дугове

  1. Шта знају комуњаре него само да пљачкају. 45 опљачкали приватно као да “национализују” па изазвали грађански рат 91- 95 да би “национализовано” присвојили као свој иметак, али ту није крај, пошто насилне глуперде нису вичне поштеном пословању, ни то опљачкано нису знали користити на добробит друштва. Него само зајмају милијарде од банкстера, тиме пуне буџет и само пљачка, пљачка … на милион и један начин. Опљачкаше руднике, фабрике, банке, јавна предузећа … Ова багра никада није ни силазила са власти од 45. А како нам је видимо и сами, а за то одговорност сносе комуњаре дачићевци оличене у СПСу, ДОСу, ДСу, СНСу, свима одговара тај систем јер поштено, без насиља, лажи и превара ништа корисно не знају радити. Ова мизерија од бајатовића иначе цело село где је рођен запослио у овог највећег губиташа … инсталације зарђале распадају се, нису никада бојене ни одржаване од како су направљене, а број паразита у предузећу који ниша не раде нити знанју радити се ни дигитроном не могу побројати и сабрати, али зато возни парк, канцеларије …. по највишим стандардима. Неко би рекао нек нам је Богу у помоћи, али тамо где сотона влада Бог не помаже

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *