О недогматском издавању томоса из Фанара Украјинцима

0

Представљамо једну краћу публикацију, превод са италијанског језика, коју је написао П. Даровскиј (оригинал текста:

https://www.vision-gt.eu/publications1/analytical-dossier/tomosologia-del-patriarcato-di-costantinopoli/ Аutore Pavel Darovskij – Teologo, giornalista e amministratore del canale Telegram “Labarum”; Note e traduzione di Eliseo Bertolasi – Russista e traduttore).

Аутор: Павел Даровскиј

„Томосологија“ Цариградске патријаршије

Томоси Константинопољске Православне Цркве о аутокефалији различитих Православних цркава
— то нису само документи, већ су споменици историје и еклисиологије.
По њима могу се пратити промене измене учења Васељенске Патријаршије о себи и о аутокефалијама, о улози Христа у Цркви, о значењу канона и Сабора.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Обично Васељенски сабори утврђујући формуле раније неформулисаних догмата, само формализују Предање Цркве у оним питањима која су изазивала спорове.




У случају томоса Константинопољске Православне Цркве, примећујемо и промену садржаја учења Цркве. Не само да видимо нове формуле, већ и њихову директну супротност како са претходним формулама, тако и са канонским наслеђем Васељенских Сабора.

Можемо пратити генезу формирања нове доктрине о Цркви, која је испрва премошћавала „празнине“ канонског права, а затим је га почела истискивати и на крају дошла с њим у противречност. После чега се посегнуло и на еклисиолошке догмате, утврђене не само на Васељенским Саборима, већ и непосредно објављене у Јеванђељу и у посланицама светих апостола:

„Христос глава Цркви“, (Посланица Ефесцима Светог Апостола Павла 5:23);

„И све покори под ноге његове, и † Њега постави изнад свега за главу Цркви“ (Посланица Ефесцима Светог Апостола Павла 1:22);

„Јер као што у једном тијелу имамо многе уде, а сви уди немају исти посао,

Тако смо многи једно тијело у Христу, а појединачно уди смо једни другима.“ , (Посланица Светог Апостола Павла Римљанима 12: 4-5).

Прочитајте још:  Дамаск признао независност Луганска и Доњецка

Можда су, због очигледне противречности између томоса једног од другог Васељенске Патријаршије током различитих година, од 2020. године постали недоступни на сајту самог Константинопољског Патријархата, где су се лако могли наћи до пре годину дана.

Превише пажње према овој теми појавило се након доделе томоса аутокефалије „Украјинској православној цркви“ (5. јануара 2019. изд.).

[1] Томос (грчки: τομος, романизовано: томос, лит. „Одељак, део, део који је одсечен“) у Источној православној цркви је уредба поглавара одређене православне цркве о одређеним питањима (као што је ниво зависности Цркве која је аутономна од своје Мајке Цркве). Аутор Павел Даровскиј – теолог, новинар и администратор телеграмског канала „Лабарум“

Превео са италијанског: Горан Игич / Васељенска

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *