ВЕЛИКЕ СИЛЕ СТВАРАЈУ АРМИЈЕ БЕСКРУПУЛОЗНИХ ЗВЕРИ: Читаће мисли, убијаће без милости, биће отпорни на бол, то није све!

0

Француска војска. (Фото: МО Француске)

Још једна од омиљених тема аутора научнофантастичнх дела постаје реалност – све више земаља ради на стварању супервојника. Тиме се на различите начине баве Русија, Кина и САД, према извештајима, а сада им се придружила и Француска.

Француска

Етички комитет министарства оружаних снага дао је одобрење како би Француска била у току са земљама које већ раде на сличним пројектима.

Француска ће радити на томе да развије бионичке војнике отпорне на бол и стрес помоћу мождане моћи повећане микрочипом. Имплантати микрочипа биће дизајнирани да ослобађају смирујуће супстанце и “побољшавају мождани капацитет”, наводи се у извештају у који је увид имао британски “Тајмс”.

Такође се ради на истраживању стварања пилула које ће војнике држати буднима током дужих периода, као и на операцијама за побољшање слуха.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Научници такође желе да створе имплантате који омогућавају војним штабовима да даљински прате локацију војника. Такође покушавају да осмисле лекове који ће војнике учинити отпорним на бол или оне који ће им помоћи да поднесу време проведено у изолацији.




Извештај је упозорио да би француска војска могла да заостаје за другим земљама које су већ започеле истраживања на сличним пољима. Аутори извештаја су се међутим сложили да треба зауставити било каква побољшања која одузимају “човечност” војника.

Министарка оружаних снага Флоранс Парли рекла је да се Француска не припрема да одмах угради микрочипове у своје војнике.

– Међутим, морамо да будемо јасни. Немају сви наше скрупуле и то је будућност на коју морамо да будемо спремни – рекла је она.

Кина
Претходно су се појавиле вести о томе како Кина ради на мењању ДНК како би направила супервојнике. Амерички директор националне обавештајне службе Џон Ретклиф рекао је у интервјуу за “Фокс њуз” да Кина већ покушава да пронађе начине за вештачки унапређене војнике и да је већ започела тестирање.

Ретклиф је рекао да САД имају обавештајне податке да је Кина спровела ове биолошке тестове на сопственим војницима у покушају да побољша њихове способности. Интервју је уследио само неколико дана након што је Ретклиф прогласио Кину главном претњом националној безбедности за САД.

Прочитајте још:  Славутић: Присталице "Мајдана" покушавају да зауставе руску оклопну технику (видео)

Међутим, он није први који је изнео такве тврдње. “Ен-Би-Си њуз” је известио да су прошле године двојица америчких научника написала рад који је испитивао кинеске интересе у овој области и приметила да постоје неки докази да је Кина заинтересована за употребу технологије за уређивање гена, укључујући алат ЦРИСПР, за побољшање људских перформанси.




Овај алат се користи за лечење генетских болести и модификовање биљака, али западни научници сматрају да је неетично манипулисање генима како би се побољшале перформансе здравих људи. Међутим, иако идеја генетског уређивања ради стварања побољшаних перформанси код људи звучи као нешто из Марвеловог филма или стрипа, “Ен-Би-Си-јев” извештај примећује да научници то тренутно виде само као хипотетичко и као нешто што су истраживачи тек започели да истражују.

Према њиховим речима, један истакнути кинески генерал је 2017. године говорио о томе како ће на ратовање утицати нова открића из области биотехнологије. А поједини кинески научници су наводно већ користили ову технологију на бебама.

Кинески научник Хе Ђианкуи је изазвао шок у светској јавности 2018. године након што је објавио да је учествовао у стварању првих генетски измењених беба.

Сједињене Америчке Државе

А наравно о супервојницима одавно размишља и Америка. Америчка војска наводно троши милионе на неуронаучна истраживања која би могла да доведу до “телепатских” војника. Циљ је изградња система који би војницима омогућио комуникацију путем њихових можданих сигнала.

Према сајту C4ISRNET, америчка војска ће потрошити 6,25 милиона долара на пројекат током пет година. Пише и да ће Војни истраживачки кабинет (АРО) водити пројекат.

Међутим, чак и за пет година вероватно је да ће војска и даље бити далеко од стварања такве футуристичке технологије. До сада су АРО неуронаучници наводно успели да декодирају и поново саставе сигнале понашања из мозга.

На својим недавним истраживањима фокусирали су се на мајмуне. Менаџер програма АРО Хамид Крим рекао је за C4ISRNET: “Овде не меримо само сигнале, већ их тумачимо.”

Прочитајте још:  Руски амбасадор саопштио шта је узрок експлозије у Бејруту

Следећа фаза је покушај декодирања других врста можданих сигнала. Затим би требало да уследи стварање компјутера који може да тумачи мисли само хватањем сигнала.

– Можете да читате шта год желите, али то не значи да то можете и да разумете. Следећи корак је да дођемо до тога да (сигнале) можемо да разумемо – рекао је он.

Али телепатија наводно није једино чему америчка војска тежи. Они наводно раде на кибернетском побољшању војника, а прва ствар која људима пада на памет када тако нешто прочитају јесте Арнолд Шварценегер у филмовима серијала “Терминатор”.




Поље кибернетике се непрекидно развија, што значи да ће вероватно постојати будућност у којој војска користи побољшања која спајају човека и машину. Испоставило се да је то нешто што америчка војска већ планира.

У прошлогодишњем извештају истраживачког одсека америчке војске који се фокусира на биолошко и хемијско оружје наведена је визија будућности у којој се машине користе за увећавање способности повређених војника, стварајући тако војнике киборге.

У извештају под насловом “Киборг војници 205: Спајање човека и машине и импликације за будућност Министарства одбране”, говори се о могућим кибернетичким побољшањима у будућности, која би створила супер вид, супер слух, побољшане мишиће/снагу и, можда најстрашније од свега, нешто што извештај назива “директним нервним побољшањем људског мозга за двосмерни пренос податак”.

Чини се да је идеја да би побољшани војници, уз помоћ неуронских имплантата, могли да се повежу са матрицом која би им омогућила да контролишу машине и технологију – као и да технологији и машинама омогуће да их контролишу.

Иако дефинитивно постоје неке корисне примене ове врсте технологије, она покреће бројна питања и бриге. Врло је вероватно да ће ова побољшања бити врло инвазивна – посебно у случају неуронског имплантата – и то би могло да створи нека правна и етичка питања. Једно од великих питања које су имали истраживачи било је да ли ће појачано људско биће и даље бити сматрано човеком према Женевској конвенцији, али друго, можда још страшније питање је могућ утицај на националну безбедност. На крају, ако ови побољшани војници могу да се повежу са технологијом, могуће је да би могли да буду и хаковани – а последице могу да буду катастрофалне.

Прочитајте још:  Русија открива војне вежбе великих размера на истоку

Русија

И Русија наводно такође учествује у трци за стварањем супервојника. У једном прошлогодишњем издању званичног магазина руског министарства одбране “Armeisky Sbornik” (Војни зборник), налази се чудан чланак насловљен “Супервојник за ратове будућности” у којем је описан рад војске са “борбеним видовњацима”.

Према писању овог магазина, како пише сајт “RBC.ru”, руска војска наводно користи паранормалне тактике како би помогла војницима да науче стране језике, третирају рањене у бици, детектују заседе, нађу скровишта противника и складишта оружја, руше компјутерске програме, пале кристале, прислушкују разговоре и ометају телекомуникације, међу којима и телевизију и радио таласе.




Русија такође наводно има стручњаке који користе телепатију да испитују затворенике и издају наредбе делфинима, може се закључити из чланка.

Телепатско, невербално испитивање, објашњава чланак, може да одреди који непријатељски војници су пријемчивији за регрутовање и за лакше откривање њихових индивидуалних снага и слабости. Војска такође наводно нуди обуку за “видовначке противмере”, за подучавање војника специјалних снага да сакрију тајне током испитивања од стране непријатеља, као и за обучавање највиших националних, индустријских и банкарских званичника да чувају своје тајне од непријатељских “телепата”.

Према писању “Armeisky Sbornik”, руске оружане снаге су једном употребиле ова “паранормална средства” у Чеченији.

Главни уредник “Armeisky Sbornik” Владлен Прилутски рекао је за “RBC” да су аутори текстова одговорни за њихову кредибилност. Магазин, како је он рекао, једноставно објављује “чланке који садрже истраживања, информације и дискусије о војним темама”. дакле да ли је то тачно или не, за сада не знамо.

Како ће у будућности изгледати војске светских сила, ми се ипак надамо да нећемо видети, бар не изблиза.

[table id=1 /]



Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *