СРПСКИМ ПОСМАТРАЧИМА ОНЕМОГУЋЕН УЛАЗ НА БИРАЧКА МЕСТА: Избори у Мостару после 12 година

0

Мостар (Фото: Pixabay)

Биралишта у Мостару отворена су данас у седам сати. За 31 политички субјект и 370 кандидата за градско веће гласаће 100.834 регистрована бирача.

У Мостару, према последњем попису становништва у БиХ из 2013. године, има око 105.000 становника, а анкете показују да ће гласати више од две трећине бирача, преноси портал klix.ba.

Бирачи ће бирати 35 већника Градског већа, као и новог градоначелника Мостара.

Према изборним правилима за Мостар, градоначелник се бира двотрећинском већином од 35 већника у Градском већу. У случају да нема потребне већине, иде се у други круг гласања, а уколико је не буде поново, онда ће одлучити већина међу већницима присутним на гласању.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Последњи пут у Мостару су избори одржани 2008. године, а све се закомпликовало две године касније, када је Уставни суд БиХ поништио посебна правила за Мостар која је 2004. године наметнуо тадашњи високи представник Педи Ешдаун.

Иако је Парламент БиХ наредио да се донесу измене Изборног закона БиХ у делу који се односи на Мостар, договор о томе никада није постигнут.




Крајем октобра 2019. године је Европски суд за људска права наредио Парламенту БиХ да у року од шест месеци омогући одржавање локалних избора 2020. или ће то урадити Уставни суд БиХ.

Српским посматрачима онемогућен улазак на бирачка места

Посматрачима српске листе “Остајте овде – заједно за наш Мостар” јутрос није дозвољено на уђу на више бирачких места на локалним изборима у Мостару, потврђено је Срни из Изборног штаба листе “Остајте овде”.

Прочитајте још:  УЛТИМАТУМ ЗАПАДА ЗА ДОНБАС: Кијев има разлог за страх

Према речима посматрача, речено им је да не могу да уђу због поштивања епидемиолошких мера.

Председник Градске изборне комисије Хилмо Ðиделија изјавио је да је упознат са проблемом на биралишту у месту Врапчићи, а да је посматраче упутио да поднесу приговор, а председницима бирачких одбора дао препоруку да сви посматрачи буду пуштени на бирачка места.

“Координатор изборног процеса позвао је председнике бирачких одбора и дао препоруку да се сви посматрачи пусте на бирачка места”, навео је Ђиделија, преноси РТРС.

[table id=1 /]



Tanjug

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *