ЂАЦИ СЕ НЕ ВРАЋАЈУ У КЛУПЕ 18. ЈАНУАРА? Ово су три варијанте за наставак школске године

0

(Фото: Depositphotos/belchonock)

ЂАЦИ у целој Србији од минулог петка су на зимском распусту, а да ли ће се на наставу вратити како је предвиђено 18. јануара и у којој форми, зависиће од епидемиолошке ситуације.

Због експлозије короне у Србији старији основци (од петог до осмог разреда) и средњошколци су од 30. новембра прешли на онлајн наставу, а зимски распуст који је у већем делу Србије требало да буде из два дела је обједињен и прилично је поранио, те ће учионице бити празне барем од 19. децембра до већ поменутог 18. јануара.

Кажемо барем, јер у овом тренутку постоје три реалне варијанте за наставак школске године, а зависиће понајвише од ситуације са короном која буде актуелна у Србији средином јануара. Ипак, кренимо редом.

1. Повратак у школе

Прва варијанта је да се у понедељак, 18. јануара сви ђаци врате у школске клупе, те да се школска година настави регуларно, како за млађе основце (од првог до четвртог разреда), тако и за оне старије, као и за средњошколце.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Да би ово било могуће, биће неопходно зелено светло Кризног штаба за борбу против ковида 19, односно процена да то неће довести до драстичног погоршања ситуације.

Нема сумње да многи и родитељи и наставници једва чекају враћање стања у нормалу и повратак у школе.

2. Наставак онлајн

Сасвим реална опција уколико не дође до значајнијег смиривања ситуације и значајног пада броја новооболелих, односно нове експлозије након новогодишњих и божићних празника.

Уколико се процени да је ситуација небезбедна у учионицама, веома је могуће да старији основци и средњошколци наставе са учењем од куће, а увек постоји варијанта да им се придруже и најмлађи.

Прочитајте још:  4.000 туристичких радника остаје без посла

3. Продужетак распуста

Не би био ни први ни последњи пут да зимски распуст буде продужен за недељу или две. Годинама се то дешавало због грипа чија је ударна сезона управо у јануару и фебруару. А уколико дође до спајања са короном, то би представљало двоструку опасност. Наравно, ова варијанта зависи од процене да ли би све оно што би у том случају било пропуштено могло касније да буде надокнађено, па чак и евентуалним продужетком школске године.




Ипак, на почетку зимског распуста не може се ни наслути како ће изгледати почетак другог полугодишта. Тренутно најмање изгледно је да би распуст могао да се продужи, али је зато подједнако могуће враћање учионице и наставак онлајн наставе.

– За сада је рано и не може се прецизирати које ће решење бити на столу. Одлука зависи од степена епидемије односно, броја заражених. Свакако свима нам је циљ враћање у учионице, у школу. Међутим, исто тако ништа се не препушта случају и ризику за запослене и ђаке – рекли су у Министарству просвете за “Блиц”.

Продужена школска година

Школска година је, иначе, већ продужена: за осмаке уместо 4. завршава се 8. јуна, док ће ученици од првог до седмог разреда у школу ићи до 22. јуна, а не како је ранијим календаром предвиђено, 18. јуна. За матуранте гимназија настава се, уместо 21. маја, завршава 25. маја, за ученике трогодишњих и четворогодишњих средњих стручних школа 1. јуна, а за остале средњошколце 22. јуна.

Мала матура од 23. до 25. јуна

Померен је и термин завршног испита за основце. Уместо 21, 22. и 23. јуна, мали матуранти ће тестове из српског, математике и комбиновани полагати 23, 24. и 25. јуна.

Прочитајте још:  Бизарно: Украјински амбасадор положио цвеће за убијену децу у бојама украјинске заставе

Пролећни распуст

Друго полугодиште биће знатно дуже од првог и имаће 103 радна дана у односу на досадашњих 76 радних дана. Ђаци ће имати паузу само за Сретење, 15. и 16. фебруара (понедељак и уторак), као и пролећни распуст од 20. априла до 10. маја.

[table id=1 /]



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *