Рачуни за струју већи и због поскупљења накнаде за зелену енергију

0
(Фото: Depositphotos, circotasu)

Одлуком Владе Србије од 18. децембра, уместо досадашњих 0,093 динара по киловат часу, колико се кроз рачуне за струју плаћала посебна накнада за подстицај повлашћеним произвођачима електричне енергије из обновљивих извора, грађани ће за овај намет убудуће плаћати 0,437 динара или за 4,6 пута више него до сада.

Реч је о накнади коју око 3,5 милиона домаћинстава плаћа сваког месеца последњих пет година онима који граде ветропаркове и друге изворе чисте енергије и на тај начин субвенционишу производњу зелених киловата. Да овај терет новом одлуком Владе није сада пребачен на буџет грађана, Електропривреда Србије, која откупљује ову зелену енергију, морала би сама да покрива разлику произвођачима, што би за њих био велики издатак.
Ова накнада коштаће грађане више од најављеног фебруарског повећања струје од 3,4 процента, који ће увећати рачун за струју у просеку за око 150 динара.

Уколико је неко до сада овај намет за зелену енергију на потрошених 1.000 киловата плаћао 93 динара, убудуће ће плаћати 437 динара.

Одлука, како стоји на сајту Владе, ступа на снагу осмог дана од објављивања у Службеном гласнику.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Политика

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.