Извоз воћа и поврћа у ЕУ још пет година без царина

0
Foto: Pixabay

Произвођачи и извозници воћа и поврћа из Србије и других економија Западног Балкана ће и у наредних пет година своју робу купцима у Европској унији продавати без царине, саопштила је Привредна комора Србије (ПKС).

Одлука Европске уније о Аутономним трговинским мерама (АТМ) којом се до краја 2025. продужавају досадашње трговинске повластице за извоз производа који нису обухваћени Споразумом о стабилизацији и придруживању (СПП) објављена је је у Службеном гласнику ЕУ и данас ступа на снагу.

Одлуку, која се обнавља сваких пет година, на предлог Европске комисије, донео је Европски парламент и потврдио Савет ЕУ.
„Уштеда од неколико десетина милиона евра на царинама (произвођачима) даје им предност у односу на конкуренцију, могућност за већи извоз и зараду и боље позиционирање на великом тржишту Европске уније“, изјавио је Марко Чадеж, председник ПKС и Kоморског инвестиционог форума Западног Балкана.

Осим јабука, шљива и кукуруза шећерца, без царинског оптерећења у ЕУ извозиће се, између осталог, кромпир, тиквице, печурке, грожђе, кајсије, вишње, трешње, нектарине, брескве, јагоде, орашасти производи, диње и разни агруми…

По АТМ-у и произвођачима вина из региона продужава се могућност за извоз додатних 30.000 хектолитара годишње, након што искористе квоте које је ЕУ одобрила западнобалканским економијама појединачно, по билатералним споразумима.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!ПКС

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.