Извоз воћа и поврћа у ЕУ још пет година без царина

0

Foto: Pixabay

Произвођачи и извозници воћа и поврћа из Србије и других економија Западног Балкана ће и у наредних пет година своју робу купцима у Европској унији продавати без царине, саопштила је Привредна комора Србије (ПKС).

Одлука Европске уније о Аутономним трговинским мерама (АТМ) којом се до краја 2025. продужавају досадашње трговинске повластице за извоз производа који нису обухваћени Споразумом о стабилизацији и придруживању (СПП) објављена је је у Службеном гласнику ЕУ и данас ступа на снагу.

Одлуку, која се обнавља сваких пет година, на предлог Европске комисије, донео је Европски парламент и потврдио Савет ЕУ.




“Уштеда од неколико десетина милиона евра на царинама (произвођачима) даје им предност у односу на конкуренцију, могућност за већи извоз и зараду и боље позиционирање на великом тржишту Европске уније”, изјавио је Марко Чадеж, председник ПKС и Kоморског инвестиционог форума Западног Балкана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Осим јабука, шљива и кукуруза шећерца, без царинског оптерећења у ЕУ извозиће се, између осталог, кромпир, тиквице, печурке, грожђе, кајсије, вишње, трешње, нектарине, брескве, јагоде, орашасти производи, диње и разни агруми…

По АТМ-у и произвођачима вина из региона продужава се могућност за извоз додатних 30.000 хектолитара годишње, након што искористе квоте које је ЕУ одобрила западнобалканским економијама појединачно, по билатералним споразумима.

[table id=1 /]



ПКС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *