Откривена 70 година прећуткивана тајна о Степинцу

0
европском, степинац

Алојзије Степинац (Фото: Профимедиа)

Папа Фрања недавно је отворио архив Пија 12. а хрватски амбасадор при Светој столици у њему је пронашао готово 70 година прећуткивану тајну – насловну римску цркву кардинала Степинца коју никад није преузео.

Према писању загребачког портала „Дневник“ тачно на некадашњи Дан републике 1952. године у апостолску нунцијатуру у Београду стигао је криптовани телекс којим државни секретар Монтини обавештава отправника послова да је папа Пије 12. Алојзија Степинца, надбискупа Загреба, одлучио да прогласи кардиналом.

Према запису монсињора Одија у палати федерације та је вест стране дипломате занимала пуно више од нове Титове одеће.




Како се наводи, Југославија је затим прекинула дипломатске односе са Светом Столицом, али је остала мистерије Степинчеве насловне Цркве коју у Риму мора имати сваки кардинал.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Сан Паоло ала Регола, лијепа је барокна црква у повијесном средишту Рима. Изграђена на темељима ранокршћанске цркве и мјесту патње апостола Павла“, каже хрватски амбасадор у Ватикану Невен Пелицарић.
Он је казао да је сада у тој цркви налази спомен плоча на којој пише да да је Степинац добио наслов цркве али је никада није преузео.

Ту спомен плочу поставила је хрватска амбасада 2020. године, преноси Танјуг.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *