Вучићева предаја елсектро мреже на Космету Албанцима води новом таласу исељавања Срба

0

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Свима је јасно да ту нема назад. Вучић је украо део српске електромреже и предао је Косову – поручује Рада Трајковић, председница Европског покрета Срба са Косова, којакоментарише то што косовски оператер КОСТТ преузима снабдевање електричном енергијом севера Косова.

Она указује да је Немачка уложила више од 100 милиона евра у повезивање електромрежа Косова и Албаније, што је према њеној оцени велики стратешки и инвестициони пројекат за ту државу.

Трајковић наводи да су пројекти повезивања већ одавно били у припреми, те да је то сада завршено.

– Поуздано знам да су сви интегративни пројекти на Северу резултирали одласком дела Срба. То је оно што и онако угрожену мултиетничност заиста драстично смањује – истиче Трајковић.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Она објашњава да када се радило о полицији, део људи није хтео да уђе у косовску полицију, па су ангажовани у остатку Србије. Трајковић каже да је тако било и са царином.

Она сматра да ће тако бити и са делом радника Електродистрибуције који не буду хтели да пређу у косовски систем, као и са онима за које не буде било места јер, према њеним речима, има превише радника мимо сваке систематизације.

Трајковић каже да ће ти људи добити ангажман у остатку Србије.

– То ће опет резултирати одласком дела људи. Део судија је отишао, нису хтели да положе заклетву у Приштини. Тада је био и Хашим Тачи. Ми не знамо и не пратимо довољно озбиљно: сви интегративни процеси, нажалост, иду са одласком Срба – указује Трајковић.

Прочитајте још:  Шиптарски зулум не престаје: Породици Симић из Преоца трећи пут опљачкана кућа

Она додаје да држава и председник Вучић уопште нису показали шта је то Србија добила, и да ли је уопште нешто добила, осим покушаја да се преко Немачке он лично још неко време одржи на власти.

– Никакав бољитак држава као држава није добила, јер то је ипак један огроман стратешки уступак. И стратешки и финансијски. Ја сам забринута и за Србе. Држава је требало раније, док је била у систему, да регулише плаћање струје Србији. Али они су то оставили јер имају криминогене факторе, па су заједно са Албанцима то користили за биткоине – каже Трајковић.




Она тврди да је велики број конфигурација за „копање“ биткоина био постављен на северу Косова.

– Ем смо се компромитовали што никада нисмо регулисали плаћање (струје) Срба Србији, ем смо убацили тај криминогени фактор, што додатно компромитује код међународне (заједнице) и онда вас они придобију. На крају крајева, они напунили џепове, брига их, а народ остао тако несређен без икаквог одговора – закључује Трајковић.

Подсетимо, како су јавили приштински медији, оператор система, преноса и тржишта електричне енергије (КОСТТ) на Косову 14. децембра преузео је снабдевање електричном енергијом општина на северу Косова.

Бергер: Добра вест за Косово
Како је објавила РТК, државни секретар немачког министарства спољних послова Мигел Бергер поздравио је то што је косовски оператор мрежног система КОСТТ, преузео пуну одговорност над читавом мрежом на Косову и прикључио се на мрежу високог напона између Косова и Албаније. „Добра вест за Косово и добра вест за стабилност европске енергетске мреже“, написао је он.

Прочитајте још:  Вучићев Ненадић на „рибању“ у Паризу? Где су оптужнице због скај апликација?

[table id=1 /]



Извор: Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *