Почетак дипломатске офанзиве из Вашингтона да би се оправдала интервенција НАТО против Срба

0

НАТО (Фото: REUTERS / Francois Lenoir)

Усвајање резолуције у Сенату САД поводом обележавања 25 година од потписивања Дејтонског споразума почетак је дипломатске офанзиве која креће из Вашингтона кроз исти онај неолиберални концепт који је и довео до интервенционизма у БиХ 1995. године. Зато је требало рећи да се у Сребреници „десио геноцид“, да би се оправдала интервенција НАТО-а.

Овако доцент Факултета политичких наука у Бањалуци, стручњак за међународне односе Жељко Будимир гледа на резолуцију америчког Сената у којој је, између осталог, наведено да су у време рата на територији БиХ почињена етничка чишћења и да су коришћени концентрациони логори као средство рата против мушкараца, жена и деце босанских муслимана. То је, како се наводи, кулминирало геноцидом у јулу 1995. у Сребреници, где је, пише у резолуцији, 8.000 муслиманских мушкараца и тинејџера заточено и убијено.

Резолуција: Почетак дипломатске офанзиве из Вашингтона

За њега, како каже, усвајање ове резолуције на 25. годишњицу Дејтонског споразума није изненађење, јер су неолиберални јастребови још раније успели да у Сенату, односно Конгресу, наметну то своје виђење.

„Ово је само потврђивање те политике која за време Трамповог мандата није била у фокусу. Не кажем да ће у наредном периоду БиХ бити у фокусу америчке спољне политике, међутим, она ће дефинитивно бити у честим агендама. Наиме, Бајденова администрација наставља пут глобалистичке политике коју је започео још Бил Клинтон по завршетку Хладног рата и они немају да покажу пуно држава на овом свету где је макар делимично успео концепт одржавања мира после њихових интервенција. Босна и Херцеговина и такозвано Косово су једна од ретких места где како-тако функционише неки систем, па је то нешто што се у америчкој спољној политици истиче као нешто што је највећи успех након завршетка Хладног рата, нарочито Босна и Херцеговина“, објашњава наш саговорник.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Нови земљотрес: Албанија се тресе, пет потреса у пар сати

Из те прве фазе, у којој је управо Дејтонски споразум омогућио Босни и Херцеговини да буде колико-толико одржива, сада је потребно прећи у наредну. Међутим, она је контрадикторна овој претходној, додаје Будимир.

„Сада се напада Дејтонски споразум јер то идеолошки не одговара људима који у наредном периоду долазе у Белу кућу. Они су неолиберални јастребови и по њима Босна и Херцеговина треба да се изграђује у једном потпуно неодрживом концепту мулиткултурног, мултиетничког грађанског друштва и тако даље. Али, тај концепт у БиХ никада није успео, а концепт који је донео дејтонски систем једини је концепт који у БиХ може да траје. Тако да, свеукупно посматрано, ово је само наставак политике која је у једном периоду имала малу задршку, за време администрације Доналда Трампа“, категоричан је Будимир.

Америка се враћа политици из прошлости

На сличан начин и историчар Драгомир Анђелковић види америчку резолуцију, уз оцену да је она доказ да Америка не може да одустане од политике коју је водила у прошлости.

„Та политика је била противна међународном праву – спровођење агресије против земаља које нису по вољи Вашингтону. Ми смо били жртва те политике. Данас, када се поводом 25. година Дејтона прави осврт на све што се дешавало у Босни и Херцеговини, Сједињене Америчке Државе не могу да признају да су биле у криву и морају да наставе са свим оним лажима од Сребренице па надаље, које су коришћене за легализацију агресије на Републику Српску, а касније и на Србију“, сматра Анђелковић.

Они би се, уверен је наш саговорник, тако понашали и да се није променила америчка администрација, јер у њиховој политици постоји континуитет и када су свесни да су чинили зло. Међутим, пошто се америчка администрација променила, онда се форма допуњава и суштином.

Прочитајте још:  Дара из Јасеновца (2. Део)

„Да је којим случајем остала Трампова администрација и они би усвојили сличну декларацију, али би томе придавали мањи значај. Сада ће томе придавати већи значај и треба очекивати да ово буде основ за додатне притиске и на Републику Српску и на Србију. Али, нас то не треба да брине јер се свет ипак довољно изменио од 1995. и 1999. године. Свет је другачији, Русија и Кина су много моћније и спремније да се супротставе Западу. Тако да нас не треба да брине понашање Америке већ дефетизам који често испољавамо. Наиме, ако смо чврсти у намери да бранимо своје интересе никакве резолуције америчког Сената или Конгреса не могу да их угрозе“, поручује Анђелковић.

Наставак притисака на РС и Србију

И Жељко Будимир верује да Република Српска и Србија из Вашингтона могу очекивати даље притиске. Како каже, притисци на Републику Српску никада нису ни јењавали, а сада ће сигурно бити још јачи.

„Међутим, треба рећи да то нису притисци као из деведесетих. Структура моћи у међународном систему више није таква и Америка више није једина суперсила, једини хегемон који може да наметне своја решења било где у свету. Тако да оно што је битно за српско руководство и у Бањалуци и у Београду јесте само да издрже ове прве ударе који ће, по мојој процени, доћи негде половином идуће године из Вашингтона. Тачније, ту се прави осовина Вашингтон-Брисел према Бањалуци, а полуге притисака ће бити чланство у ЕУ и више ће се инсистирати на наставку процеса интеграција у НАТО“, сматра он.

У овом периоду, објашњава, само треба бити храбар и показати јединство у одбрани српских интереса и из Београда и из Бањалуке.

Прочитајте још:  Коначно и лепа вест: Муслиманка Аида која мрзи Србе завршиће у српском затвору!

„У Републици Српској је, притом, нарочито важно да око најважнијих, виталних интереса Српске постоји консензус између свих партија. Ја мислим да 2021. годину треба започети управо са тим да, када је у питању одбрана опстанка и генерално интереса српског народа у БиХ, не сме да буде разлика“, наводи Будимир.

У резолуцији усвојеној на 116. седници америчког Сената, а на предлог демократског сенатора Шерода Брауна, истичу се похвале посвећености владе и народа БиХ ка миру и сарадњи 25 година након потписивања Дејтонског споразума.

Резолуција упућује апел властима у БиХ да спроведу уставне реформе које су, како наводе, потребне за помирење због прошлости, али и ради успостављања емпатије и поштовања као темељи за изградњу заједничке будућности се „охрабрују влада и народ у БиХ да наставе на путу ка учлањењу у ЕУ и НАТО, али и да наставе напредак ка решавању уставних проблема“.



Сандра Черин / Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *