Сремски свештеници у дужничком ропству!

0

Док се цела планета бори са здравственим али и финансијским последицама корона вируса, једна епархија СПЦ тера своје свештенике у дужничко ропство! Наиме пошто крај календарске године означава и крај финансијске године, свака црквена општина и парохија у епархији доставља надлежним црквеним властима завршне рачуне за буџетску годину. То повлачи за собом одређене финансијске уплате епархији јер је све централизовано. Тако да свештеници морају епархији да уплате одређена средства за поједине црквене порезе и таксе који се крећу у стотинама хиљада динара. У противном блокира се рад парохије која не плати своје обавезе.

У свему овоме предњачи епрхија сремска која је пре десет дана свим црквеним општинама послала обавештење о њиховим дуговањима. И поред молбе црквених општина и свештенства да због катастрофалне ситуације у целом свету одложе плаћање обавеза за неко боље време надлежни нису усвојили ове молбе и апеле. Свештенству епархије сремске није преостало ништа друго него да улазе у дужничко ропство подижући кредите и задужујући се на камату како би епархији и патријаршији платили дугове.




ТУ ПОСТОЈИ НЕKОЛИKО СТАВKИ ЗА ПЛАЋАЊЕ:

1. ЕПАРХИЈСKИ РАЗРЕЗ ( Годишњи порез који свака епархија узима од сваке парохије)
2. ЦРKВЕНА ТАKСА 4% ( На сваки рачун у Дневнику Благајне који је издат мимо цркве епархија узима 4% таксе мимо тога што држава обрачунава ПДВ)
3. ТАKСА ПАТРИЈАШИЈИ 1% ( Свака парохија плаћа Београдској патријашији 1% од Буџета парохије)
4. ДОПРИНОС 1% ЗА ЕПАРХИЈСKИ АУТО (Свака парохија сваке године плаћа 1% за куповину новог аутомобила који користи епископ те епархије)

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ТРАГЕДИЈА У КНЕЗ МИХАИЛОВОЈ Човек пао и преминуо насред улице

Ово су само неке таксе и разрези који су нелогични и терају свештенике да се задужују не би ли исплатили епархији оно што дугују. Није згорег да напоменемо да је Епархија сремска једна од најбогатијих Епархија СПЦ јер јој је реституцијом враћена имовина. По подацима Агенције за приватизацију, до почетка године Српској православној цркви реституцијом је враћено 52.871 хектар земљишта и 47.433 квадрата објеката. Епархија сремска издаје више од 280 хектара пољопривредног земљишта у KО Ердевик и даје их у закуп по 500-550 евра по хектару. Дакле, 140.000 евра та епархија годишње приходује само од аренде у Ердевику. Епархија Сремска може Зарадити Око 3,6 милиона евра годишње од издавања пољопривредног земљишта. То значи да би епархија могла да издржава своје свештенике а не да они просијаче како би издржавали епархију и патријаршију.



[table id=1 /]

Нови Центар

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *