Момо Капор

На Истоку службеници раде од седам до три. На Западу од девет до пет.

Службенички Исток буди се у пола шест. Чиновнички Запад у седам.

Мамурни Исток бауља кроз магловито зимско јутро, псујући посао, државу, живот, судбину…
Исток је полуобријан. То је због тога што се обријао синоћ да би ујутру могао дуже да спава.
Глатко избријани Запад вози се ћутке метроом. Исток прича политичке вицеве у претрпаном аутобусу. Запад чита новине. Потпуна тишина. Нико ни са ким не разговара.

Исток се заљубљује у непознату службеницу са зеленим очима између три аутобуске станице.
Наравно, он стиже у пола осам на посао и каже љутито шефу: „Шта је? Па нисмо ваљда на Западу?“ Запад почиње да ради у девет.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У то време Исток већ полако почиње да долази себи. Попио је три кафе и прочитао у новинама шта се догађа на Западу. До пола десет, Исток разговара о томе шта је синоћ било на телевизији..
Запад већ увелико ради. Он не може да преприча шта се све догађало на шездесет седам канала, јер нико није гледао исти програм.

У пола једанаест, Исток који је имао два сата предности над Западом, одлази на заслужени доручак. Kао да је целог јутра копао, он доручкује главу у шкембету, гулаше, пљескавице, буреке, трипице, чорбасте пасуље, јагњетину са купусом, подварке и остала лакша јела. После жваће чачкалицу и попије три пива одликована на светској изложби. Запад има паузу између дванаест и тринаест часова. Он стојећи поједе сендвич са хладном пилетином (бело месо) и попије „7-УП“. Затим се врати на посао. У ходнику куће у којој ради, попио је прву инстант кафу из картонске шоље.
Исток већ има предност од три пива и два вињака. Успут, чуо је за неку распродају, па је скокнуо да види о чему се ради и вратио се после два сата у канцеларију. Запад се договорио да састанак Синдиката буде одржан у суботу када се не ради. Одлучиваће се о могућем штрајку.

Прочитајте још:  Путин: Циљ Запада да распарча Русију, скрцкаћемо Патриот 100 одсто

Исток је преко Синдиката добио залеђену свињску полутку, коју ће стрпати у замрзивач. Окрвављено одело је однео на хемијско чишћење. У три по подне Исток се враћа кући. Пре тога свраћа на пихтије и још једно пиво. Запад и даље ради.



Исток руча. Породица иде на прстима, јер се тата преморио на послу. Запад и даље ради…
Исток је прилегао на диван и ускоро хрче, пошто је претходно новинама прекрио лице због мува. Буде га у 19.30 да гледа ТВ дневник. Исток има хиљаду примедаба на економску ситуацију. Запад и даље…

Пошто је одгледао вести, Исток се баца на лакшу вечеру: кувана свињска коленица са реном и црњак од таста са села. Шест сати. Запад се враћа кући. Нема снаге да чита новине у подземној железници. Запад је исцедио све из Запада.
Исток је свежији увече него ујутру! Он већ игра карте са кумовима и отвара трећу боцу црњака. На смрт уморни Запад збацује мокасине са ногу и пије виски да дође себи. Руши се у фотељу и гледа трепераве телевизијске слике, не схватајући уопште садржај. Пита се, има ли живот било каквог смисла? Kуда све то води? Затим безвољно вечера: атлантска риба без укуса и барено поврће. Чаша белог вина.

У том тренутку, Исток је већ у предности за пет боца црњака. Запад одлази рано на спавање. Сутра је радни дан. Запад ће живети само преко викенда. Од петка у пет по подне до недеље увече.
Истоку је сваки дан празник. Не бих живео на Западу, каже он жени, да ми дају милион дневно!
Запад узима таблету за спавање.

Прочитајте још:  Драгана Миљанић: Заветни "звук тишине" илити, Пси лају, а каравани пролазе

Исток лакомислено позајмљује новац од Запада. Запад одобрава кредите, да би живео од камата са Истока. И Исток и Запад спавају као бебе и сањају у бојицама…

(Момо Kапор)

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *