НЕ БАЦАЈТЕ ПРЕЗРЕЛЕ БАНАНЕ: Једите 2 такве СВАKОГ ДАНА и ПРОЦВЕТАЋЕТЕ – споља и ИЗНУТРА!

0
банане

(Фото: Shutterstock)

Ако сваки дан поједете две зреле банане, свом телу ћете осигурати висок ниво антиоксиданата и антиканцерогених једињења. Истраживања су показала да зрелије банане имају већу количину антиоксидативних и антиканцерогених једињења. Ако у периоду од 30 дана будете јели две банане дневно, приметићете низ позитивних промена.

Банане ублажавају депресију

Особе које болују од депресије обично имају низак ниво серотонина у мозгу. Банане су веома добар извор триптофана који се у телу претвара у серотонин, неуротрансмитер одговоран за добро расположење.

Повећавају ниво енергије

Банана садржи три природна шећера – фруктозу, глукозу и сахарозу, и одличан је извор влакана. Банане врло брзо повећавају ниво енергије и одржавају је стабилном дуже време. Само две банане су довољне за тренинг од 90 минута.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Подстичу мршављење

Једна порција банана садржи само 100 калорија. Зато су банане одличан избор за све оне који желе да изгубе сувишне килограме и задрже здраву телесну тежину. Једна банана садржи око три грама влакана која подстичу стварање осећаја ситости и смањују жудњу за грицкалицама.

Подстичу когнитивне функције

Банане ће дуже време одржати стабилан ниво шећера у крви. То подстиче рад мозга и побољшава когнитивне функције. Велика количина калијума повећаће фокус, а висок ниво магнезијума ће побољшати концентрацију

Регулишу ниво хормона

Банане садрже велику количину калијума и витамина Б6. Веома су добар извор нутритивних једињења која регулишу производњу и ослобађање хормона.




Регулишу висину крвног притиска

Истраживања су показала да две банане дневно могу да смање потребу за узимањем лекова и висину крвног притиска за 10%.

Прочитајте још:  Чај од црног лука је спас: Овај народни лек чисти бронхије, зауставља кашаљ, спречава грип и јача цео организам!

Учествују у превенцији анемије

Банане су добар извор гвожђа што их чини одличним у превенцији анемије. Захваљујући високом уделу витамина Б6, банане ће подстаћи производњу белих крвних зрнаца.

Смањују ризик од настанка низа болести

Банане садрже високе количине антиоксиданата који смањују ниво слободних радикала у телу и ризик од настанка срчаних болести, дијабетеса, рака и дегенерације мишићног ткива.

Олакшавају престанак пушења

Истраживања су показала да магнезијум, калијум и витамин Б6 могу да помогну у престанку пушења јер смањују жудњу за цигаретама и ублажавају симптоме одвикавања од никотина.

Штите здравље срца

Банане имају одлична нутритивна својства и веома су добар извор калијума. Истраживања су показала да повећањем уноса овог миерала можете смањити ризик од настанка болести кардиоваскуларног система, срчаног и можданог удара.




Ублажавају мамурлук

Банане су одличан извор електролита, због чега их стручњаци препоручују за ублажавање симптома мамурлука.

Смањују ризик од настанка поремећаја у раду мозга

Истраживања су показала да банане могу да смање ризик од настанка Алцхајмерове болести, а захваљујући високом уделу витамина Б групе могу да смање и ризик од Паркинсонове болести.

Побољшавају памћење

Банане су одличан извор триптофана, калијума и магнезијума који побољшавају памћење и убрзавају процесуирање нових информација.

[table id=1 /]



Еспресо

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *