Смена на трону: Кина ће због пандемије престићи Америку и постати водећа економска сила

0
кина сад

кина сад

Кина ће престићи САД и постати прва економија у свету 2028. године, пет година раније него што је претходно процењено услед разлика у опоравку од пандемије вируса корона.

Пандемија вируса корона и последице по дугорочни економски раст на Западу ишли су у корист Кине која је вешто управљала кризом са строгим раним „закључавањем“, наведено је у у новом годишњем извештају Центра за економска и пословна истраживања (Centre for Economics and Bussines Research – ЦЕБР).

Процењује се да ће Кина остварити просечан економски раст од 5,7 одсто годишње од 2021. до 2025. године, а да ће затим успорити на 4,5 одсто годишње од 2026. до 2030. године.

Иако ће САД вероватно имати снажан опоравак након пандемије 2021, њихов економски раст би могао да успори на 1,9 одсто од 2022. до 2024. године, а затим на 1,6 одсто након тога, истиче се у извештају, преноси Танјуг.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Економска борба и мека моћ између САД и Кине је већ неко време свеобухватна тема глобалне економије“, наведено је у годишњем извештају ЦЕБР.
Процењује се да ће се утицај пандемије на глобалну економију у већој мери одразити на инфлацију, а не на спорији раст.

Јапан ће остати трећа економија света до почетка 2030. година, када ће га престићи Индија и потиснути Немачку са четвртог на пето место.

Велика Британија, тренутно пета светска економија, од 2024. године биће на шестом месту, наводи се у извештају.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *