Финска на необичан начин мами раднике у ИТ сектору: Пријавиле се хиљаде људи из целог света

0
финска

Финска (Фото: Depositphotos/dnaumoid)

Финска је у последњих месец дана примила више од 5.300 захтева у оквиру новог миграционог програма.

Наиме, Финска нуди прилику технолошким радницима и њиховим породицама да се преселе у ову скандинавску земљу на 90 дана и након тог боравка одлуче да ли желе трајно да остану.

“Нисмо на врху листе земаља за пресељење, али смо се неколико пута уверили да људи обично остају да живе у Финској када је једном посете. На свету је присутна велика конкуренција па смо морали размишљати креативно”, казала је Јоана Хуре из Хелсиншког пословног центра, који је и осмислио ову врсту програма.

Она је нагласила да је 90-дневни програм изазвао највише интереса у САД и Kанади те да је из ових држава било око 30 посто захтева.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Остали захтеви нису забележили такав раст већ су распоређени равномерно. Међу њима је такође 50 Британаца и један становник с јужног пацифичког острва Вануату, пише „Гардијан“, а преноси портал Kликс.

Већина подносилаца захтјва били су породични људи који су желели рад на даљину за своје тренутне послодавце, барем у почетку, а како је Хуре нагласила, више од 800 особа је желело да покрене стартапе, затим ту је и 60 заинтересованих инвеститора, док остали апликанти желе да потраже посао по доласку у Финску.

Земља која је свету донела Нокију, 5Г и Линуx, има почетни капитал од шест милијарди евра за већи број дигиталних стартапа по глави становника него иједна друга држава на свету.

Технолошке мултинационалне компаније попут Гугла, Бајера и ГЕ Хелткера такође су недавно отвориле у овој земљи своје подружнице.

Прочитајте још:  Продаја америчког оружја порасла 2022. године због рата у Украјини

Бенефиције

План програма који подразумева боравак 90 дана у Финској укључује пружање комплетне потребне службене документације успешним кандидатима, плаћен смештај, школу или вртић, као и осигурање рада на даљину, упознавање са технолошким центрима и мрежама у Хелсинкију и око Хелсинкија и наравно помоћ око остваривања услова за трајни боравак.




“Ово је сјајна кампања за представљање Финске. У свему овоме је најбољи практични приступ поготово у технолошком сектору који овде све више напредује. Према последњим проценама у овој области планирамо да запослимо 50.000 људи наредне године. Потребни су нам талентовани људи”, казао је Јонас Хала из компаније Бизнис Финланд.

Додао је да људе из САД који су се пријавили за овај програм највише привлаче не само добри изгледи за посао већ и универзална здравствена заштита, високе накнаде за родитељско одсуство, равнотежа између пословног и приватног живота, чињеница да ово подручје обилује природом те начин на који је влада решила проблем с пандемијом.

Осим тога, Финска је три године заредом проглашена најсрећнијом земљом на свету, пише „Гардијан“.

[table id=1 /]



Клик.ба

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *