Молба родитеља деце вртића из Зрењанина: Вратите деци вртић “Невен”

0

Getty Images/ John Moore / Staff

САОПШТЕЊЕ ГРУПЕ РОДИТЕЉА ВРТИЋА “НЕВЕН” ПОВОДОМ ПРИНУДНОГ ПРЕСЕЉЕЊА ДЕЦЕ ЈАСЛЕНОГ УЗРАСТА У НОВООТВОРЕНИ ВРТИЋ “БУБАМАРА”

Ми, родитељи деце млађе од 3, и деце старости 3 – 6,5 година вртића “Невен” у Зрењанину већ шест месеци се стрпљиво дописујемо са разним институцијама Републике Србије у потази за званичним одговором на питање зашто је затворен вртић, колико је родитеља желело да у тај вртић упише своју децу и који су планови у вези са зградом у којој се налази, а која је власништво Града Зрењанина.

Поштовали смо све рокове вишемесечне корешподенције, наша деца су провела половину децембра у изолацији, а данас смо пратећи епидемиолошке мере изашли испред вртића да укажемо на то да су у потпуности занемарене потребе деце и родитеља МЗ “Доситеј Обрадовић” и њене околине.

Незванично нам је, по завршетку школске године, речено да је поткровље вртића “Невен” у којем је била најмлађа група, јасленог узраста, затворен по налогу инспекције из безбедносних разлога, а малишани аутоматски пребачени у нови вртић у другом делу Града. О тачним разлозима затварања нисмо правовремено обавештени будући да директор није дошао на састанак који је заказао 07.07.2020. у 7.30х, као и да нас касније, ни он, нити било ко из Градске управе, као родитеље није известио о статусу и безбедности деце која су у вртићу остала, али и о будућем боравку наше деце у поменутом вртићу.

Иначе, када је реч о безбедности, највећи проблем било је степениште. Само неколико месеци пошто је сазидано ново, вртић је затворен.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Тенденција раста броја деце у “Невену” је евидентна због експанзије градње у јужном делу Зрењанина. Тако је прошле године било уписано више од сточетрдесеторо (140+) деце, па су након много година, формиране чак две јаслене групе.

Прочитајте још:  Гидеон Грајф први пут за српске медије: Како сам дошао до броја страдалих у Јасеновцу

Надлежни из Предшколске установе и Града Зрењанина, као њеног оснивача, нису реговали на усмени апел који смо им упутили 07.07.2020. у коме су наведени разлози зашто новоотворени вртиц “Бубамара” НЕ РЕШАВА проблем колективног смештаја деце у овом делу Града због:

1. Неадекватне инфраструктурне и саобраћајне подршке:

недостатак путне и саобраћајне мреже, недостатак тротоара, прелазак раскрснице на којој се укрштају пруга и асфалтни пут, прелазак пешачког, тзв. “Банана моста”.

2. Временско ограничење и логистика:
– Због наведеног под 1. родитељи који раде од 7.00х нису у могућности да децу воде у (два) вртића и/или боравак у школи који су на другој обали реке.
– Родитељи који немају два аутомобила, и који су у већини, наводе да не могу да стигну, због дужине пута и кратког временског периода, у поподневним сатима до затварања вртића по децу.




3. Финансијски аспект:

– Градски саобраћај не функционише и не повезује ове две целине, а једини путни правац је заобилазан, па је цена превоза таксијем скупа, најмање 10.000 дин месечно. Уколико се на њу дода цена боравка деце у вртићу, за тај новац је могуће наћи особу која би чувала дете и код куће. Више је него јасно да иако нов и функционалан, вртић “Бубамара” не само да не нуди подршку нашим породицама, него представља превелик и непотребан трошак.
Огорчени због свега што се дешавало протеклих месеци, покренули смо Петицију „Вратите бебема Невен“. Ми, 37 родитеља, који смо до сада потписали документ, апелујемо на све надлежне институције на локалном, покрајинском и националном нивоу да савесно и одговорно обављају свој посао и омогуће деци боравак у вртићу који испуњава све здравствено-хигијенске и безбедносне стандарде, а овим, и будућим, родитељима омогуће да са организационо-логистичког и финансијског аспекта достојанствено подижу своју децу, те буду у складу са законским оквиром додатно подржани у остваривању родитељске улоге.

Прочитајте још:  ЗАКОНИ ЗА РАЗАРАЊЕ ДЕЧЈЕ ПСИХЕ: УДАР НА ПРИРОДНИ ПОРЕДАК

Највећа Месна заједница Града Зрењанина (са њој припадајућим стамбеним насељима “Ружа Шулман”, “4.јули” и околином) сада има САМО ЈЕДАН ВРТИЋ СА ЈАСЛЕНОМ ГРУПОМ, који нема капацитет да прими сву децу најмлађег узраста. Kако је овде доминантно реч о деци млађој од 3 године, дакле о најугроженијој и најосетљивијој групи нашег друштва, захтевамо од надлежних да се:

1. Разоткрије ко је ширио дезинформације о безбедности деце и зашто

2. Вртић „Невен“ у Зрењанину у потпуности адаптира и настави са радом у пуном капацитету 3. У јавност изнесе шта ће бити са зградом вртића “Невен” у Зрењанину

Низом мера навденим у Законима, Правилницима и другим докуметима који регулишу област образовања и неге деце наведено је да су родитељи један од најважнијих чинилаца успешног функционосања рада сваке Предшколске установе, те да „њени програми имају ефекта на развој деце само онда кад се заједно са програмом ангажују не само деца и родитељи, него и локално окружење“, и да Предшколска установа Зрењанин треба да „адаптира свој рад према потребама деце, родитеља и локалне заједнице“.

U ime roditelja „Nevena“

Ivana Gordić Perc

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *