Српкиње, данас је ваш ПРАЗНИК! Ево шта жене морају урадити на МАТЕРИЦЕ

1

Фото: СПЦ

Деца, коју су родитељи прошле недеље, према православним обичајима везивали, данас везују своје мајке и друге жене у својој околини, тетке, стрине, баке па и комшинице. У Српској православној цркви Материце се узимају за највећи хришћански празник мајки и жена.

Обичај је да на Материце деца поране и унапред припремљеним канапом, концем, шалом, марамом или каишем на препад завежу своју мајку, за ноге, на исти начин на који су њих мајке везивале на Детињце.

Ово узајамно “дрешење” је узајамно чињење поклона љубави, што ствара празничну, свечану атмосферу у породичним хришћанским круговима.



Симболика овог узајамног “везивања” и “дрешења” деце и родитеља јасна је: припремамо се за дочек најрадоснијег празника хришћанског Божића, који је како сведоче православна шредања помирио човека са Богом одрешивши га веза греховних, а везавши га новом везом љубави за Бога.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У жељи, дакле, да његов долазак сачекамо везани најчвршћим везама међусобне љубави, јер је и Он – Божић – Љубав, која је “свеза савршенства”, и ми се о Детињцима, Материцама и Оцима међусобно “везујемо” и “дрешимо”, наводи се у црквеним књигама.

То везивање и дрешење превазилази наше породичне кругове и простире се на рођаке, пријатеље и све наше познанике, и тако настаје спонтано опште српско, православно-хришћанско прослављање везивања и дрешења пред наступајући празник Рођења Спаситељева, који је одрешио Адама и Еву од вечне смрти и подарио им живот вечни.

[table id=1 /]



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Српкиње, данас је ваш ПРАЗНИК! Ево шта жене морају урадити на МАТЕРИЦЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *