Породична пензија: Kо има права на њу после смрти партнера или родитеља и под којим условима?

0

Пензионери (Фото: Depositphotos/NatashaFedorova)

Пензију преминулог осигураника могу да наследе брачни и ванбрачни партнер, деца или родитељ, наравно, ако испуне одређене услове.

Ипак, и када се утврди да испуњавају критеријуме за то наследство, не добијају сви они сви једнаку висину пензије.

Износ породичне пензије се одређује у проценту од пензије која би припадала умрлом у моменту смрти.




Право на породичну пензију постоји ако је преминули испунио услове за пензију или има најмање пет година стажа осигурања. Док, с друге стране, ако је узрок смрти повреда на раду или професионална болест, чланови породице стичу право на пензију без обзира на дужину стажа осигурања умрлог.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Износ породичне пензије се одређује у проценту од пензије која припада, односно која би припадала умрлом у моменту смрти, и то: за једног члана 70 одсто, за два члана 80 одсто, за три члана 90 одсто, за четири и више чланова 100 одсто, казали су за “Блиц Бизнис” у Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО).

Деца и родитељи

Деца стичу право на породичну пензију и она им припада до 15. година живота, без обзира на то да ли се школују. Ако похађају средњу школу, онда до 20 година, а до навршених 26 година живота, ако студирају.




Деци без оба родитеља, како наводе у ПИО фонду, поред породичне пензије по једном родитељу, припада и породична пензија по другом родитељу, као једна пензија чији износ не може прећи највиши износ пензије одређен законом.

То практично значи да деца могу истовремено наследити пензију од оба родитеља, али да та свеукупна – једна пензија не може да пређе највиши износ пензије који је одређен законом, а што је око 132.000 динара.

Прочитајте још:  Руски аналитичар Ирина Дедјухова о масакру у Србији: Ово је повезано са деловањем руског секташа и преваранта Грабовоја

Члановима шире породице – родитељи, браћа, сестре и друга деца без родитеља, које је умрли издржавао до смрти, такође могу наследити пензију. Ипак, њима припада разлика до пуног износа пензије умрлог, ако то право остварују уз чланове уже породице.

Супружници

Право на породичну пензију могу остварити и супружник, али ванбрачни партнер и то само ако су брак, односно ванбрачна заједница живота трајали најмање три године. Такође, ако са умрлим осигураником, односно корисником права има заједничко дете, и то ако испуњава законом прописане услове. Постојање ванбрачне заједнице утврђује се у ванпарничном поступку,




Ако право на породичну пензију имају супружник, ванбрачни партнер, супружник из разведеног брака и ванбрачни партнер после престанка заједнице живота ванбрачних партнера, ако им је судском пресудом утврђено право на издржавање, одређује се једна породична пензија.

Тај износ који се за њих одређује је у висини која припада за једног члана породице и њима се дели у једнаким износима, истичу у ПИО фонду.

Kада се обуставља породична пензија

Исплата породичне пензије се обуставља у случају ступања корисника у осигурање.

Исплата се, како наводе, неће обуставити само када је месечна уговорена накнада нижа од најниже основице у осигурању запослених важеће у моменту уплате доприноса.

У ПИО фонду истичу да лице које је проузроковало смрт осигураника, односно корисника права, намерно или крајњом непажњом, не може по том основу остварити право на породичну пензију.

[table id=1 /]



Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *