Политичка бура у Француској

0

Tanjug/Julien de Rosa/Pool Photo via AP

Kључни чланови партије француског председника забринути што се његов саветник за историјска питања састао са истакнутим представником десничара.

Kако пише “Монд” саветник Емануале макрона, Бруно Роже Пети, састао се са Марион Марешал, која је и нећака Марин Ле Пен.

Француски лист објавио је у недељу да су се њих двоје састали у октобру, са циљем, као је Роже Пети рекао, да се испитају политичка мишљења Марешал, преноси портал Политико.




“Желео сам да знам шта она има да каже и да ли то одражава опште стање мишљења. Открио сам да се нисмо сложили”, рекао је он и додао да се конзервативни политичар Гзавије Бертранд такође недавно састао са екстремним десничарем Ериком Земуром.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Марешал је 2017. године напустила странку своје тетке, када је она изгубила у другом кругу председничцких избора и покренула тинк тенк организацију која се бави проучавањем јавног мњења.

Многи чланови макронове странке критиковали су тај састанак јер сматрају да није у складу са страначким “либералним вредностима”.




“Ми не разговарамо са десничарима, не правимо компромисе. Боримо се против тога”, објавио је на свом Твитеру потпредседник француског парламента Иго ренсон који је и истакнути члан Макронове странке.

Секретарка странке Астрид паносјан рекла је да постоје људи који се не испитују на индивидуалној основи, већ се притив њих боре колективно. “Марион Марешал и цела њена клика су очито ти”, рекла је она.

И други чланоцви странке оценили су да је тај сусррет био грешка и да ништа не треба да се ради индивидуално, нарочито ако “иматеистакнуту позицију у првом кругу моћи”.

Прочитајте још:  Русија: Забранити хороскоп и тарот карте

Роже Пети, који је и бивши портпарол владе често је критикован, али и даље остаје утицајан у Јелисејској палати где је, између осталог, саветовао Макрону да успостави приснији однос са руским председником Владимиром Путином.

[table id=1 /]



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *