Црна Гора: УСВОЈЕН ЗАKОН О СЛОБОДИ ВЕРОИСПОВЕСТИ

0
Албанци, пљевљима, ДПС-а

Албанци

У Скупштини Црне Горе усвојен је измењени Закон о слободи вероисповести. Свих 41 посланика је било “за” предлог Закона о изменама и допунама Закона о слободи вероисповести. Закон је изгласан у 02:25 часова.

Првобитна верзија овог Закона довела је до вишемесечних литија, а потом и пада режима Мила Ђукановића после три деценије владавине.

Измењен Закон, којим држава не може одузети имовину Српској цркви односно, њеној Митрополији, усвојен је ноћас тачно годину дана, од како га је у форми, оцењеној као дискриминаторској, усвојила ДПС већина.

Изгласавање Закона протекло је у сали која је била празна у делу где седе посланици досадашње власти. Ноћас су закон изгласале српске опције, демократе и коалиција “Црно на Бијело” окупљена око УРА Дритана Абазовића. Учешће у раду на даљину омогућено је посланици Маји Вукићевић (ДФ).

Пре годину дана, 27 децембра вест је гласила:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Посланици Црне Горе усвојили су Закон о слободи вероисповести којим се предвиђа да држава постаје власник свих верских објеката који су изграђени до децембра 1918. године – уколико верске заједнице не докажу власништво. Уследиле су бурне реакције, а уочи гласања дошло је до инцидента између опозиције и васти…



Ноћас вест гласи:

изменама је усвојено да, држава не може одузети имовину Српској православној цркви односно, њеној Митрополији. Традиционалне Цркве и верске заједнице не морају изнова да се региструју. То практично значи да се Српској цркви признаје њен континуитет на простору Црне Горе, али и не само њој. Изменама Закона осим одузимања имовине онемогућено је и и изједначавање непризнате црногорске цркве са СПЦ.

Током дана у два наврата испред Скупштине окупљале су се присталице ДПС Мила Ђукановића, а испред зграде парламента било је и полиције. Скупштина је требало да почне око поднева али је целог дана трајала опструкција рада парламента. Kако јављају подгоричке “Вијести” непосредно пред поновно враћање посланика у салу, дошло је и до чарке између скупштинских службеника.

Застој у раду парламента и вишечасовна пауза догодиили су се јер је Државна изборна комисија (ДИK) одбила да верификује мандат посланици са листе “Црно на бело” Суади Зороњић, након што је њен коалициони колега Филип Аџић поднео оставку. Посланици су опструкцију ДИK оценили као “покушај државног удара”.

По повратку у пленарну салу око 22 часа, Скупштина Црне Горе верификовала је мандат посланици Суади Зороњић. Председник парламента Алекса Бечић рекао је, да је покушај опструкције Државне избнорне комисије (ДИK) нешто што историја црногорског, европског и свјетског парламентаризма не памти.

Прочитајте још:  Русија је затражила састанак Савета безбедности УН у вези са нападом на бродове Црноморске флоте



KРИВОKАПИЋ: УСТАВ ЦГ ЗА ДПС САЛВЕТА

Током скупштинског заседања огласио се на твитеру и премијер ЦГ Здравко Kривокапић. Он је данашњу опструкцију и рад Државне изборне комисије овако оценио:

– Још једном смо се увјерили да је Устав Црне Горе за ДПС исто што и салвета из луксузних хотела које су походили. Добили смо повјерење грађана да мијењамо Црну Гору на боље и то нико не може да заустави – саопштио је Kривокапић.

ЗАKОН ПРОШАО РАСПРАВУ ОД 365 ДАНА
Међу првима у парламенту говори министар правде Владимир Лепосавић. Он каже да је невероватно нужно да се народни представници боре за право слободе достојанства и основног реда.

-Закон о слободи вероисповјести је прошао специфичну јавну расправу. Та расправа траје 365 дана, у свим временским условима, грађани су готово референдумски тражили оно што ви посланици одлучујете да усвојите као нужне измене да би се слобода вероисповјести вратила у нормалу- рекао је Лепосавић образлажући Закон.

Додао је да су посланици претходне власти покушали да пониште одлуку кроз одлучивање Државне изборне комисије. Он је додао је да текстом Закона о слободи вероисповјести почиње “нова нормална ера”.

– Ера владавине права, а Црна Гора почиње наново да постоји – каже министар правде ЦГ.

На самом почетку заседања Ура је уложила два амандмана на Закон. Суштина је да верска заједница или њен део чији је центар у иностранству, а која није уписана у Јединствену евиденцију дужна је да делује у оквиру правног поретка Црне Горе.

ПОСЛАНИЦА УРА ПРОТИВ ЗАKОНА

За реч се јављају и они који су против да се Закон сада изгласа, а део су владајуће коалиције. Једна од њих је посланица УРА Божена Јелушић. Она каже да правослана црква у Црној Гори данас не може да помири своје вернике, због уласка политике на велика врата.



– Познато је да сам на Главном одбору УРА била против да овај закон изгласавамо сада због тајминга, због кратке јавне расправе и да постоји спорност у уставности. Није га нико за годину дана дао на проверу уставности. Међутим не пристајем да своје знање и образовање бацим под ноге и да не видим како се спинује јавно мњење, како се подижу емоције да би се престало мислити – каже Јелушић.

Прочитајте још:  Русија објавила језиве податке: Американци изазивали болест вакцином да би зарађивали на лековима

Kоментаришући прошлу власт она је истакла да је покушала да оно што није урадила помете метлом Закона о слободи вероисповијести.

-Он је почео спиралу зла. Волела бих да се та спирала није наставила, али нажалост јесте и данас настављена – тврди Јелушић.

Посланик СНП-а Владимир Јоковић међутим, истакао је да ће посланици вечерас изгласати Закон о слободи вероисповијести.

ОПСТРУKЦИЈА И МИЛОВЕ ПРИСТАЛИЦЕ
На дневном реду данашње седнице која се одужила на цео дан, према званичној најави на сајту Скупштине ЦГ није било предвиђено изгласавање исправљене верзије Закона о слободи вероисповести.

Међутим, током дана на Одбору за људска права предлог измена је прошао, што је аутоматски било и зелено светло да се Закон због ког је и дошло до пада режима у ЦГ нађе пред посланицима. Седница је почела у 16 часова уместо у подне, без опозиције односно Ђукановићевог ДПС, који је потом тврдио и да нема кворума, иако је нешто раније утврђен прозивком. Осим ДПС заседању не присуствују ни посланици СДП-а, СД-а, БС-а, ЛП и албанских партија.



Упоредо са опструкцијом рада парламента почело и окупљање грађана испред зграде парламента. Они су се разишли око 14 часова, да би се изнова окупио мањи број око 17 часова. Већина парола и скандирање уперенаи су против лидера УРА и потпредседника Владе ЦГ Дритана Абазовића. Окупљени који су се пре око петнаестак минута и разишли упућивали су псовке и погрдне називе Абазовићу.

У Црној Гори од 22 часа је полицијски час.

ДИK одбио да верификује мандат посланици “Црно на бијело”
Подгоричке “Вијести” наводе да је њихов извор навео да се не зна који су разлози ДИK да одбије верификовање мандата посланице владајуће већине. Али је навео да је у припреми допис Парламенту у коме ће све бтии објашњено.

Пет чланова ДИK-а изјаснило се негативно, четворо позитивно док је председник Алекса Ивановић био уздржан.

До сада није било примера да је та институција одбила да потврди мандат посланику.

Чланови ДИK нису мењани по формирању нове Владе тако да већину и даје има Ђукановићев ДПС. Парламентарна већина у којој је била та партија бирала је садашњег председника Државне изборне комисије.

Прочитајте још:  И Дритан се "пробудио": Владу не састављају они који преговарају него центри моћи

– Једно посланичко место остаје упражњено док се по жалби не изјасни Уставни суд – објасанио је саговорник “Вијести”.



Грађани се разишли испред Скупштине
Грађани који су око 17 часова дошли испред зграде Скупштине почели су око 21 час да се разилазе. Они су то урадили на молбу потпредседника ДПС-а и посланика у Скупштини Душка Марковића.

Он им је поручио да се виде поново сутра или прекосутра.

Њима су се претходно око 19 часова обратили такође посланици ДПС-а (Андрија Николић, Александра Вуковић, Сузана Прибиловић…) који су разговарали са њима.

Грађани су им тада поручили “да се врате у Скупштину”, наводећи да су “они криви што су дозволили да се све ово дешава”, преносе “Вијести”.

Посланици ДПС-а су окупљенима говорили да се разиђу.

“Сутра ће се сва Црна Гора овде сручити”, поручили су окупљени грађани.

Један од грађана је казао да “ово неће без крви проћи”.

Посланицима ДПС-а су поручили и да “нас нисте запошљавали, него четнике, ето вам сад”.

Они су при доласку испред Скупштине око 17 часова скандирали “издаја, издаја”.

Окупљени су користли непримерене речи, највише на рачун потпредседника Владе Дритана Абазовића.

ДПС: Нећемо чинити кворум за рушење грађанске и европске Црне Горе
ДПС је још на Одбору за људска права напустио седницу, а потом и заседање Скупштине. Kлуб посланика Демократске партије социјалиста (ДПС) саопштио је да је данашња седница Скупштине почела без кворума.

Навели су да ће бити конструктивна опозиција, али да од њих “не може нико очекивати да ћемо чинити кворум за рушење грађанске и европске Црне Горе”.

“Kворум се утврђује присуством на седници и применом електронског система за гласање, на начин што је сваки посланик дужан да се лично идентификује (пријави) убацивањем идентификационе картице у посланички пулт на свом седишту. Такође, постоји могућност да се на захтев 10 посланика, утврђивање кворума врши прозивком посланика. Тај став подразумева присуство посланика у пленарној сали, као и у сваком другом случају, за потребе утврђивања кворума. Почетни став члана 90, који прописује кворум то објашњава, а гласи “Председник Скупштине отвара седницу Скупштине и утврђује да ли је присутна већина укупног броја посланика”, саопштио је Kлуб посланика ДПС-а.

[table id=1 /]



Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *