Раде Панић: Вучић поистовећује себе са државом, а ако неко умисли да је он држава, ми у медицини разматрамо да ли је за то потребно и лечење

0

Председник Синдиката лекара и фармацеута Србије др Раде Панић (Фото: Јутјуб)

И поред тужбе коју је против њега поднео председник Синдиката лекара и фармацеута Раде Панић, председник Србије Александар Вучић је наставио по старом, поновивши да једино чиме се доктор Панић бави „јесте да сруши своју државу“, те да се његовим изјавама „највише радују у Хрватској, Сарајеву..

Вучић је рекао и да ће „са радошћу да потврди све што је говорио“, и да, према сопственој оцени, он није вређао „већ износио чињенице“ говорећи о доктору који указује на пропусте у здравственом систему, истовремено се борећи за здравље грађана у скафандеру, на првој линији фронта.

Управо због оваквих квалификација, да је „издајник“ и да „руши државу“, Панић је и поднео приватну тужбу против Вучића.

Он каже за наш лист да тужба коју је поднео јесте озбиљна, али не прети казном затвора, те да због тога председник дозвољава себи овакво понашање и наставља са истом реториком.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Упитан да ли мисли да би се Вучић уздржао од понављања оваквих квалификација да је запрећена казна већа, наш саговорник каже да у то није сигуран.

– Не могу са сигурношћу да тврдим, али можда би у супротном његова реторика била другачија. Ако верује да суд ради независно. Ово тужба је и тест за независност нашег судства, које ће показати да ли има снаге да према сваком грађанину поступа исто, онако како закон налаже. Ако суд буде радио свој посао, Вучић ће изгубити јер на мојој страни су чињенице и докази, а он нема ништа – истиче Панић за Данас.

Прочитајте још:  Газде ипак натерале Шиптаре да врате имовину Манастиру Дечани

Према његовим речима, председник Србије је на конференцији за новинаре само поновио тврдње за које нема доказе.

– Радујем се његовој изјаву у том смислу што је рекао да ће доћи да то понови пред судом. Е сад, много пута је председник нешто рекао па после није било тако. Време ће показати. Вероватно ће се са судским процесом одуговлачити, питање је да ли ће се Вучић позвати на имунитет, мада је у тужби објашњено зашто у овом парничном поступку нема право на позивање на имунитет. Не знам како би се појавио на суду, и са каквим чињеницама – каже Панић.



На питање зашто га, према његовом мишљењу, председник види као „издајника“ који „руши државу“, наш саговорник каже да је и сам дуго тражио одговор на то.

– Једино објашњење до ког сам дошао у разговору са пријатељима, али и слушајући његове изјаве и посматрајући начин на који размишља, јесте да председник мисли да је он сам држава, и да ја „рушим“ њега. Подаци које износим сигурно утичу на то да се слика о овој „идеалној“ ситуацији у Србији круни, односно да не деле сви његово виђење ствари. Реалност о којој ја говорим сигурно утиче на рејтинг највеће партије, али и самог председника. Зато њему смета истина, оно што износим у име синдиката и колега са терена, јер поистовећује себе са државом. Међутим, ја нити рушим њега нити државу – наглашава Панић.

С обзиром да је наш саговорник од почетка епидемије у Србији указивао на грешке, пропусте и слабости здравственог система, те давао предлоге како да се ситуација побољша, а са друге стране је константно оптуживан да ради на рушењу државе, поставља се питање да ли је председнику Србије рејтинг битнији од здравља грађана и функционалног здравственог система.

Прочитајте још:  ЛУМПЕНЕКОЛОЗИ

– Кад погледате његове поступке и изјаве, онда то заиста делује тако. Вучићу је најбитнији његов рејтинг, и рејтинг СНС-а. Све друго што се дешава је пропратна прича у тој константној предизборној кампањи у којој се он налази. А став „ја сам држава“ је супротан демократији и важећим законским актима. Ако неко умисли да је он држава, ми у медицини разматрамо да ли је за то потребно и лечење – закључује наш саговорник.

Тужба против председника

Раде Панић је прекјуче у својству грађанина поднео тужбу против председника Србије Александра Вучића због, како је навео, повреде угледа и части. Панић је новинарима испред Другог основног суда у Београду рекао да је Вучић „бар у два наврата“ износио неистине, оптужујући га за урушавање здравственог система али и за издају земље. „То да ја рушим Србију и здравствени систем за мене је то тешка увреда и нешто што мој образ не може да трпи“, рекао је Панић, наглашавајући да је тужба приватна и да се нада да ће председник доћи на суд. Вучић је, са друге стране, рекао да је сваку реч према Панићу изговарао са благошћу.



[table id=1 /]

(Данас)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *