Од почетка пандемије Вол стрит добио 56 нових милијардера

0

Вол Стрит (Фото ЕПА ЕФЕ -Џ.Л.)

Иако је нови корона вирус уништио животе, уштеђевину и мала предузећа огромног броја Американаца, година у финансијом смислу није била лоша за све – Вол стрит је од почетка пандемије добио 56 нових милијардера, преноси „Ен-Би-Си њуз”. .

У периоду између средине марта и 22. децембра САД су добиле 56 нових милијардера, укупно 659, а њихово богатство се од почетка пандемије увећало за преко трилион долара, показује децембарски извештај који су заједно израдили Институт за политичке студије и организација „Американци за пореску правичност”.

Извештај израђен на основу података које је прикупио „Форбс” показује да милијардери поседују богатство од око четири трилиона долара, што је отприлике два пута више од свега онога што поседује 165 милиона најсиромашнијих Американаца. Десет најбогатијих милијардера заједно има преко трилион долара.




Међу новим милијардерима налазе се позната имена као што су Џеф Безос, Илон Маск, Бил Гејтс, Кање Вест и Тајлер Пери. Они су, међутим, изузеци, а већина нових милијардера су људи иза чијег богатства стоји пословање на берзи. Међу њима је и бивша супруга Џефа Безоса Скот Мекензи, чије се богатство из дана у дан увећава управо захваљујући берзи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кључни покретач увећавања њиховог богатства био је невиђени одговор монетарне политике на стабилизацију финансијских тржишта у раним данима пандемије, који је подстакао раст на берзи. Када се Вол стрит нашао на ивици панике у марту, Федералне резерве су се умешале обећавајући ниске стопе и одржавање ликвидности.

Комбинација „лаког” новца и нагле промене економске активности, која је фаворизовала дигиталну трговину, комуникације, едукацију и пословање, дала је неочекивани ветар у леђа технолошким фирмама – стартапима и великим компанијама, преноси Танјуг.

Прочитајте још:  У КАЗАХСТАНУ СУ ПОЗВАЛИ НА УБИЈАЊЕ РУСА

Ово је запањујући показатељ тога како је пандемија искривила велике делове реалне економије и повећала упорну економску неједнакост у САД, која се и даље темељи на расној и етничкој основи.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *