Данас је ПРВА КРСНА СЛАВА у години! Свети Игњатије Богоносац носи посебне ОБИЧАЈЕ ЗА ДЕЦУ

0

Свети Игњатије Богоносац (Фото: СПЦ)

Православни верници широм света данас славе првог свеца у години, који се у великом броју породица слави као крсна слава, светог Игњатија Богоносца. Према предању, Свети Игњатије назван је Богоносцем, јер га је као малог Исус узео на руке и уздигао га, па је тако Свети Игњатије увек носио Бога у срцу и мислима.

У неким крајевима Србије на данашњи дан се меси колач и дели деци, али их прво повуку за уво да што више порасту у следећој години

Каже се да је надимак Богоносац добио тако што је пренео Бога преко залеђене реке. Са друге стране, међу православним верницима прича се и да је Свети Игњатије био грешник који је био осуђен да преноси људе на леђима преко реке, све док једнога дана није убио човека који га је пожуривао зато што је хтео што пре да пређе на другу страну како би покудио девојку. Због тог убиства Светом Игњатију су сви греси били опроштени, јер је народ сматрао да је куђење девојке велики грех.



Наводно, када је Свети Игњтије био бачен међу лавове у римском Колосеуму, лавови једино његово срце нису такли.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Овај дан у народу је још познат и као Кокошињи дан или Кокошији Божић, па је тако обичај да се на овај дан обавља низ радњи и обичаја како би се кућа и перната живина заштитиле. Живина се храни на посебан начин, специјално спремљано жито баца се у круг начињен од положеног конопца.

Понегде се меси колач и дели деци, али их прво повуку за уво да што више порасту у следећој години. Не раде се тешки послови, нарочито женски, као што је предење, ткање, шивење.

Прочитајте још:  СПЦ и верници данас славе зимски Крстовдан, који се слави као успомена на прве хришћане који су примили веру и посвећен је Светом Јовану Крститељу

[table id=1 /]



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *