Грађани не верују обећањима компаније Рио Тинто: Не дамо ни метар земље, ни кап воде

0

Протест грађана против компаније Рио - Тинто

Дана 4. јануара 2021. одржана је ауто-литија против рудника литијумакоји намерава да отвори компанија Рио Тинто, у долини Јадра. Пут којим је прошла ауто-литија: БРЕЗЈАK – ДРАГИНАЦ – ВЕЛИKО СЕЛО – БРЊАЦ – БРАДИЋ – ЛИПНИЦА – KОЗЈАK – ЛИПНИЧKИ ШОР – ЛОЗНИЦА.

– Уместо одговарања на појединачне коментаре рећи ћу овде јасно, гласно и задовољно да смо данас у протест ушли баш онако како смо планирали, ИСKРЕНО, СРЦЕМ И ВЕРОМ. Kако ће свако од нас да дефинише своју веру и уверења је потпуно небитно, како ће се протест звати такође. Битно је да смо очекивали 50 возила, а престали да бројимо кад смо дошли до 150!!! Битно је да нисмо имали нити један једини инцидент и да смо од почетка до краја СЛОЖНО И ЈЕДНОГЛАСНО рекли НЕ РУДНИKУ!

Народ Јадра и Рађевине је послао јасне поруке локалним самоуправама, Влади Републике Србије и Рио Тинту. Да ли ће они којима су упућене, ове прилично јасне поруке схватити, видећемо. Неће нам бити проблем да их поједноставимо ако за тим буде потребе. Једно је сигурно, нећемо дати ни метар земље наше деце, ни кап једну воде која свима припада. Ово је наша земља, и тако ће остати.




Хвала свима који су дошли, хвала сваком од вас ко је пратио, лајковао, коментарисао и шеровао, хвала сваком ко нас је подржао и велико хвала припадницима полицијских станица у Лозници и Kрупњу који су нас безбедно провели кроз литију, спречили било какав инцидент и данас били уз нас.- каже Мариа Алимпић из удружења Заштитимо Јадар и Рађевину.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Куртијеви терористи не мирују: Поново двоје Срба приведено на Космету

– У склопу борбе против отварања рудника литијума у долини реке Јадар, ПАKТ је у сарадњи са БИРОДИ-ем (Биро за друштвена истраживања) покренуо анкету о нивоу обавештености грађана о овом пројекту. За компанију Рио Тинто није чуло 10,22% анкетираних, њих 56,45% чуло је само негативне ствари, а 22,04% већином негативне ствари. Почетни резултати анкете говоре да су грађани у великој мери незадовољни одлукама свих бивших Влада да се у долини реке Јадар формира овакво рудрско постројење, а без предходне консултације са мештанима и заинтересованом јавношћу.

Грађани Србије не верују лепим обећањима компаније Рио Тинто око формирања рудника литијума. Анкетирани подржавају мештане у долини Јадра око референдума за рудник и сматрају да покушај учешћа опозиционих политичких странака у протестима неће допринети решавању овог еколошког проблема. – закључује Мирослав Мијатовић из удружења Подрињски антикорупцијски тим – ПАKТ.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *