НЕЗАМИСЛИВ ШОKАНТАН ПРЕОKРЕТ: Судија одлучио да Асанж не може бити изручен Америци – САД У НЕВЕРИЦИ

1
асанжа

Џулијан Асанж

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж не може бити изручен САД-у због оптужби за шпијунажу и хаковање државних рачунара, одлучио је британски судија, преноси Гардијан.

Пресуду је централном кривичном суду изрекла окружна суткиња Ванеса Бараитсер.

Судија је блокирала захтев због забринутости због менталног здравља Асанжа и ризика од самоубиства у САД-у, наводи ББЦ.




Изнела је доказе о његовом самоповређивању и самоубилачким мислима и рекла: „Укупан утисак је да се ради о депресивном и понекад очајном човеку који се плаши за своју будуц́ност.“ Kонстатовала је да је изручење САД ризик по њега.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Најављена жалба, али и подношење захтева за кауцију

Америчко тужилаштво најавило је да ће се жалити на одлуку британског судије, рекао је данас Асанжов адвокат Едвард Фицџералд. Фицџералд је рекао да ће у среду поднети захтев за кауцију за Асанжа, док се чека жалба, преноси Ројтерс.




Пресуда долази након вишенедељних рочишта у Олд Бејлију прошле године и након кампање присталица Асанжа и оних који америчке оптужбе против њега карактеришу као напад на слободу штампе.

Амерички тужиоци оптужили су Асанжа по 17 тачака за шпијунажу и једној тачки за злоупотребу компјутера око објаве тајних америчких војних докумената преко Викиликса пре десет година.

За те оптужбе може се добити укупно 175 година затвора. Асанжова одбрана наводи да је он новинар и да има права на заштиту по Првом амандману америчког Устава за објављивање процурелих докумената који су открили деловање америчке војске у Ираку и Авганистану.

Они такође наводе да би услови са којима би се суочио у америчком затвору представљали кршење његових људских права. Асанж је побегао док је био условно пуштен 2012. године и затражио азил у амбасади Еквадора у Лондону, где је на крају провео седам година пре него што је одатле избачен 11. априла 2019. и одмах потом ухапшен у Лондону. Налази се у лондонском затвору од априла 2019.

Прочитајте још:  Британски плаћеник закукао: Ускоро ћу бити погубљен

[table id=1 /]



(Н1,Фонет)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “НЕЗАМИСЛИВ ШОKАНТАН ПРЕОKРЕТ: Судија одлучио да Асанж не може бити изручен Америци – САД У НЕВЕРИЦИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *