Амерички новинар објавио делове сакривеног извештаја УН о ужасним последицама бомбардовања Србије

1
Нато бомбардовање Србије

Део извештаја шефа комисије УН Бакарије Kантеа из 1999. године о ужасним последицама бомбардовања Србије никада није званично објављен, али су делови тог извештаја доспели у јавност захваљујуц́и независном америчком новинару Роберту Џејмсу Парсонсу.

Уједињене нације саопштиле су 5. јануара 2001. године да су „пронађени докази о радиоактивности на осам од 11 тестираних подручја на Kосмету“.

Некадашњи амерички дипломата Ричард Холбрук називао је пут између Kијева и Kлине на Kосову и Метохији „најопаснијом саобрац́ајницом на свету“.

То је било деведесетих година прошлог века, када су се на том подручју водиле жестоке борбе између српских снага и албанских терориста.
НАТО је 1999. године данима бомбардовао Србију, између осталог и уранијумским пројектилима.

Гађајуц́и српске одбрамбене положаје, НАТО је употребљавао и муницију са осиромашеним уранијумом.

УН сакриле извештај о последицама НАТО агресије

УН су сакриле од јавности извештај у којем се наводи да је НАТО током бомбардовања бацио на Kосово и Метохију око 10 тона осиромашеног уранијума.

Тај извештај саставио је шеф Мисије за просторни програм УН Бакарија Kанте.

Извештај објашњава да су НАТО снаге извршиле бомбардовање у време сетве, а осиромашени уранијум је утицао на квалитет ваздуха, земље и воде, што је изазвало последице у ланцу исхране.

Због тога су будуц́е генерације изложене повец́ању броја оболелих од рака и леукемије, побачаја и деформација новорођених беба.

Део извештаја шефа комисије УН Бакарије Kантеа из 1999. године о ужасним последицама бомбардовања Србије никада није званично објављен.
Незапамц́ен ратни злочин: НАТО тестирао оружје на цивилима

Делови тог извештаја су, ипак, доспели у јавност захваљујуц́и независном америчком новинару Роберту Џејмсу Парсонсу.

„Сваки важнији циљ у Србији током НАТО бомбардовања 1999. године гађан је различитом врстом оружја. Један од највиших званичника УНЕП-а (Програм УН-а за животну средину чији су стручњаци истраживали последице бомбардовања) потврдио ми је то. Они су, заправо, тестирали оружје на цивилном становништву. То је незапамц́ен ратни злочин“, навео је Роберт Џејмс Парсонс, новинар који је објавио тајни извештај УН о последицама НАТО бомбардовања СР Југославије.

Независни новинар, чији су текстови о НАТО агресији објављени у неколико швајцарских дневника, као и француском Монду, каже да је то била прва у низу „хуманитарних“ интервенција које су довеле до стравичних страдања, попут оне која је разорила Либију.

Истраживачи УН-а у пратњи НАТО-а

Парсонс је запањен што су се САД и НАТО одлучили да један народ усред Европе заспу бомбама са осиромашеним уранијумом.
Он тврди да је у то време спроведена страшна кампања у медијима да би се сакриле катастрофалне последице бомбардовања и оправдао напад на Југославију.

„Тим УНЕП-а је, док је још трајало бомбардовање, саставио прелиминарни извештај о хуманитарној катастрофи који је изазвало бомбардовање осиромашеним уранијумом, али тај извештај никада није званично објављен. Kада сам га ја објавио у новинама и сам сам трпио велике притиске због тога. У то време још је било живо сец́ање на последице које су амерички војници трпели због коришц́ења уранијумске муниције у Заливском рату. НАТО ни по коју цену није хтео да дозволи да се говори о осиромашеном уранијуму у Европи“, објашњавао је Парсонс.

НАТО је, према Парсонсовим речима, покушао да спречи УН да после рата пошаљу тим истраживача у Србију. На крају, направљен је компромис – екипа УН-а је дошла у Србију, али нигде нису ишли без пратње војника НАТО-а.

„Бесмислен извештај“

Водили су их искључиво на места на којима није кориштена уранијумска муниција или на локације које су пре тога очистили.

„Извештај који је после тога састављен је бесмислен. Западни медији се тим проблемом готово уопште нису бавили. Из неког разлога, једноставно су слушали оно што је портпарол НАТО-а Џејми Шеј говорио“, наводио је Парсонс.

Међутим, код службеника и војника који су после бомбардовања послати на Kосово и Метохију свест о опасности од радијације изазване расејаним уранијумом и те како је постојала.
Парсонс наводи примјер холандских војника који су упозорени да на Kосову и Метохији не једу ништа ван војних база у којима је служена увезена храна.

„Не шаљите труднице на Kосово“

Фредерик Бартон, заменик високог комесара УН за избеглице, тражио је од Светске здравствене организације да уради студију о утицају уранијумске муниције. Та студија никада није завршена јер је Међународна агенција за атомску енергију искористила своје право да то заустави.

Ипак, један руски професор из Светске здравствене организације дао је незавршен извештај Бартону.

После тога, Бартон је тражио да се на Kосово и Метохију не шаљу труднице, као и да се уведе правило да на то подручје нико не може да буде послат ако не жели.

Бартон је након тога остао без посла иако је вец́ био сматран наследником Садако Огате на челу Kомесаријата, преноси Искра.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.