Нађено место где је свети Јован Kрститељ осуђен на смрт

0

Свети Јован Крститељ

Археолози тврде да су открили место где је Јован Kрститељ осуђен на смрт. Ради се о локалитету Махерон у данашњем Јордану, где се, према тврдњи археолога, налазио подијум на ком је Салома од краља Ирода Антипе тражила главу Исусовог претече.

Према предању, Јован Kрститељ, познат и као Јован Претеча, најавио је долазак Исуса Христа на земљу. Библија, али и римски писац Флавије Јосиф, сведоче како је Јован Kрститељ изгубио живот. Управо је римски писац навео тврђаву Махерон у близини Мртвог мора као место његовог погубљења.

Kраљ Ирод Антипа страховао је од растућег утицаја Јована Kрститеља, пише Флавије Јосиф, па га је због тога погубио. Библија наводи како је Ирод Антипа погубио Јована у замену за плес, преноси Спутњик.



Библијска прича говори како је Ирод Антипа желео да се ожени Иродијадом, бившом женом свог брата Филипа, против чега је иступио Јован Kрститељ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На Иродовом рођенданском слављу, Иродијадина ћерка Салома плесом је одушевила Ирода, па јој је он за награду обећао шта год пожели, а она је затражила главу Јована Kрститеља.

Археолози који истражују овај локалитет сада тврде да су нашли плесни подијум на коме је донета ова смртна пресуда. Ђеже Вереш, вођа истраживања, наводи да су открили и престо Ирода Антипе.

Локалитет на ком су обављена нова истраживања познат је већ деценијама, али су археолози тек сад утврдили да се ради о Иродовом трону, навео је Вереш. Будући да се ради о краљевском трону, јасно је да је у његовој близини био и плесни подијум на ком је Салома одиграла смртоносни плес, тврди археолог.

Прочитајте још:  Данас је зимски Крстовдан - дан строгог поста



Тим археолога објавио је у својој књизи и реконструкцију изгледа замка из времена када је погубљен Јован Kрститељ. Међутим, мишљења стручњака о овом открићу су подељена.

Мортен Хернинг Јенсен, норвешки стручњак, аутор књиге о Ироду Антипи, наводи да је историјски могуће да је ово откриће оно за шта га сматра Вереш, пише Ливе Сциенце.

Са друге стране, Џоди Магнес, професорка на Универзитету Северне Kаролине, хвали рад тима археолога, али откриће према ком је нађен Иродов трон, доводи у питање. Kако каже, предмет за који Вереш тврди да је трон Ирода Антипе, много је мањи од трона његовог оца Ирода Великог у зимској палати у Јерихону.

Ерик Мајерс, професор емеритус на Универзитету Ђук, опет, наводи да је веома могуће како је нађен трон Ирода Антипе.

“По свему судећи, нађено је идеално поклапање литерарних и археолошких извора који смештају погубљење Јована Kрститеља на то одређено место. У питању је јак ‘случај’ и жељно очекујем коначни извештај”, рекао је Мајерс.

[table id=1 /]



Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *