Kако су пронашли најчувенију гробницу фараона и зашто су сви из експедиције нестали

0

Дана 4. новембра 1922. године, дуготрајни рад британских археолога у египатској Долини краљева завршио се сензацијом – открили су гробницу чувеног фараона Тутанкамона.
Била је читава. А онда је мистерија започела: чланови експедиције почели су да умиру један за другим.

Археолог Хауард Kартер и његов спонзор Лорд Kарнарвон били су опседнути идејом да пронађу гроб легендарног владара Древног Египта.

Преко десет година су вршили ископавања у различитим деловима земље, али узалуд. И само дозвола за рад у Долини краљева улила им је скромну наду.

Зашто скромну? Долина је била раскопана уздуж и попреко. Многи гробови су опљачкани. Деловало је да не постоји изгледа за успех. Али, тврдоглави Британци су, из другог покушаја 1917. године, приступили истраживању: први је био неуспешан због рата.

Интуиција је подстакла претрагу у близини откривених гробница других фараона. Неколико година су научници и радници проучавали слој тла. Успели су да пронађу радничке колибе, скровишта, посуде и многе друге артефакте.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тутанкамонова гробница није била тамо. Ипак, 3. новембра, стигавши на место ископавања, Kартер је скренуо пажњу на необичну тишину која је тамо владала. Схватио је да се нешто догодило.

Радници су пронашли пролаз у каменитом тлу и нису знали шта да раде. Налазио се непосредно испод улаза у гробницу Рамзеса ВИ. То је био предосец́ај победе! И није разочарао. Дан касније, трагачи су наишли на зазидани пролаз.

Kако се Kартер касније присећао, дрхтавим рукама пробио је отвор у зиду. На лицу је осетио топао ваздух. Археолог је пажљиво протурио запаљену свец́у кроз отвор.

Прочитајте још:  Први бискуп лезбејка на свету позива Цркву да уклони крстове и обезбеди молитвени простор за муслимане

Kада су се очи навикле на блистави сумрак, приказала се невероватна слика. Гробница је била испуњена скулптурама необичних звери, уметнутим сандуцима и столицама, кочијама, огромним престолом и статуама фараона.

Генерално, злато је сијало свуда, пуно злата. Ипак, самог Тутанкамона пронашли су три месеца касније у другој, такође зазиданој, суседној соби.

И не само њега. Ту су била три саркофага, али само један од њих стајао је на огромном златном постољу, украшеном полудрагим камењем – ту је почивала мумија фараона.

Наоколо је било такође много злата, мистериозних натписа и цртежа на зидовима. На опште изненађење, ковчези су остали нетакнути. Kако су научници касније сазнали, са фараоном су сахрањена његова деца.

А онда се мистика испреплела са науком. Смрт је почела да коси чланове експедиције. Прошириле су се гласине да је узнемирени фараон био љут и да их је проклео.

Узрок трагедија откривен је 40 година касније: испоставило се да се вирус, који је раније живео у мумијама пробудио.

Не тако давно, уз помоц́ најновијих генетских технологија, утврђена је тачна старост и изглед фараона. Имао је непуних 20 година.

Зашто и како је Тутанкамон преминуо, остаје мистерија до данас. Уз то су повезане и друге мистерије.

Верује се да је његов отац био фараон Ехнатон, којег неки уфолози сматрају ванземаљцем због јајастог облика огромне лобање, прстију као код паука, стопала-пераја и несразмерно велике задњице.

Тутанкамон је споља личио на њега. Наука је, колико је то могуц́е, покушава да разоткрије овај мит: кажу, Ехнатон је имао низ ретких генетских абнормалности.

Међутим, ова наука никада није забележила такву комбинацију у савременом свету. Дакле, питања нису до краја исцрпљена.

Прочитајте још:  Министарство спољних послова Египта: Палестина и Израел сагласни су да створе механизам против насиља

[table id=1 /]



Wебтрибуне.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *