Фриленсери иду у радикализацију, кажу – надлежни не желе да „полемишу“ с њима

1
фото. Depositphotos, timkaekler

И даље траје „борба“ фриленсера са државом. Одговор на питање ко је крив због нагомиланог пореза – зависи од тога коју страну питате. Фриленсери кажу да би порез платили да су на време о њему били обавештени, а држава са друге стране каже да са онима који зарађују на интернету нема о чему да разговара док се порез не плати. Иако је министар финансија позван на преговоре, из Владе нема одговора, стога фриленсери најављују радикализацију својих акција и нови протест…

Тек неколико дана пред 31. децембар, на адресу више од две хиљаде фриленсера и радника на интернету стигла је „новогодишња честитка“ од Пореске управе. Решења за порез од 2015. године и захтев да се порез на зараде плати ретроактивно последњих пет година.

Уз тврдње да је на делу „организована државна пљачка“ – Удружење радника на интеренету протестовало је испред Владе, позивали су министра Синишу Малог на преговоре. Али, држава – за сада – не повлачи ни један потез.
„Шест милиона динара. И тај порез је за мене апсолутно, апсолутно неплатив. Речено ми је да се порез плаћа када се пређе шестоструки износ просечне годишње зараде Републике Србије и ништа сем тога, 2016. године сам се јавио пошто сам прешао тај износ, ни тада нису били сигурни да ли треба да платим порез, али ја сам инсистирао. И то решење имам, мени је једино тако и тада наплаћен порез“, каже Владимир Илић, фриленсер из индустрије игрица.

„Траже да се плате пензионо, социјално, плус камата на то неплаћање пореза, а при томе си физичко лице и не можеш да уживаш пензију једног дана и мени није јасно где иду те паре, а при томе, смета ми то потенцирање да са нама не жели нико да ‘полемише’, поготово политичари“, рекла је Kатарина Станојевић, фриленсер и професорка енглеског.

Незадовољни, кажу, спремни су да поново, 16. јануара, изађу на улице, али додају и да су спремни да своје акције радикализују ако држава не пристане на разговоре.
Из Министарства финансија раније су навели да ће се проблемима фриленс заједнице – бавити након празника. На питање Н1 да ли су спремни за преговоре – из кабинета министра Малог нема одговора. Да ће држава понудити потенцијална решења, односно преузети део кривице – обећао је и председник Србије.

„Свачија је обавеза да плати порез, а они нису били апсолутни сигурни да морају да га плате. Онда треба да се направи неки компромис. Настојаће се да радници плате порез, али ће држава да преузме део кривице на себе“, казао је Вучић 31. децембра 2020.

Порез мора да се плати – сагласни су и економски аналитичари, али додају да је би око динамике отплате пореза могло да се преговара. Матија Агатоновић из Нове економије за Н1 оцењује да су захтеви фриленсера остали непромењени.

„Једна страна у овим преговорима који се заправо не одвијају има сву моћ, тако да је ово пре нека врста МАТ позиције. У суштини, фриленсери су се релативно брзо организовали и њихова два захтева – која су и даље суштински непромењена – јесте да се све те процедуре под један обуставе, а под два – док се не покрену преговори како би се дошло до компромисног решења“, оцењује Агатоновић.

Из Удружења радника на интернету поручују да су Влади дали рок до среде да пристане на преговоре. Уз поруку да „фриленсери нису криминалци“, најављују да ће ако не за сто са министром финансија, испред Скупштине и то већ за викенд.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Н1

1 Коментар

  1. Аман људи а ко да „преговара“ са фриленсерма ? У власти Србије су све сами неписмени фоктори свега и свачега а да их питаш како се гаси компијутер ?

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.