Сутра је Мали Божић: Ово су обичаји који се везују за дан Светог Василија

0

Foto: Shutterstock

14.јануар је први дан Нове године по јулијанском календару, а Српска православна црква прославља и дан посвећен Светом Василију Великом, као и Мали Божић. Према народном веровању, жене тог дана треба да спреме василице.

Неки василицу чак, пуне сиром како би година била богата а други премазују медом, да година буде слатка и весела. У њу се не ставља новчић.

У Србији се колачи названи василице спремају од киселог или лиснатог теста, а и једни и други се преливају медом. Такође, василица је и назив за проју која се у неким крајевима служи на Мали Божић, с тим што се и она украшава на посебан начин. Слатке василице се шарају тако што се неколико струкова сламе увежу у снопић црвеним концем па се онда врховима боцка тесто и то тако да рупице формирају облик крста. За проју-василицу, домаћица припреми шупље гранчице зове, веже их у сноп па њиме извади кружиће теста који се касније дају стоци да буде напредна и здрава целе године.

Василице од лиснатог теста

Састојци: 600 г брашна, 25 г свежег квасца, 1 кашичица соли, 1 јаје, 3 дл млека, 250 г маргарина, мед за премазивање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Припрема: Измешајте брашно, со, ускисао квасац и јаје па са млаким млеком замесите тесто. Развите и премажите са трећином маргарина, преклопите као за лиснато тесто и оставите на хладном петнаестак минута. Поновите то још два пута док не утрошите маргарин. Развијте коначно тесто дебљине прста, исеците на коцке и пеците у рерни на око 180 степени. Служите топле и преливене медом.

Прочитајте још:  Данас је Ђурђевдан, зашто се венчићи пуштају низ воду

Војвођанске василице са медом

Састојци: 800 гр брашна, 200 г масти, 40 г свежег квасца, 1 кашичица соли, 1 кашика шећера, млака вода, мед.

Припрема: Измешајте брашно и маст па полако додајте укисли квасац и со, умесите меко тесто и поделите га на мање лопте. Оставите да тесто нарасте па сваку лопту развијте у мању лепињу. Једну лепињу развијте оклагијом и исеците на траке које ћете користити за украс. Остале лепиње преклопите на средини, формирајте их у облик хлепчића и украсите увијеном траком. Василице ставите у подмазани плех посут брашном и оставите да нарастају још десетак минута. Пеците на температури 200 степени, послужите топле и преливене медом. У неким крајевима се василице пеку у облику обичних округлих лепиња, а постоји и обичај да се ишарају врхом сламчица везаних у сноп црвеним концем.

Василица од пројиног брашна

Састојци: 3 шољице пројиног брашна, 3 шољице пшеничног брашна, 3 јаја, 2 шољице уља, 1 прашак за пециво, кашичица соли, 3 шољице киселе воде.

Припрема: Умутите јаја, додајте воду и уље, па полако додајте измешаном брашну са прашком за пециво. Пеците у подмазаном плеху на око 200 Ц.

[table id=1 /]



Лепа и срећна

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *