Покренута петиција: СТОП руднику литијума! Рио Тинто – Марш са Дрине!

0

Ани Брнабић, председници Владе Републике Србије
Зорани Михајловић, министарки рударства и енергетике

ЗАХТЕВ:

Забрана пројекта рудника литијума и металопрерађивачког комплекса у долини Јадра.

ДОЛИНА ЈАДРА – омеђена је планинама, окружена водом и позната као најплодније земљиште у Србији. Српска влада, уместо да је заштити, одлучила је да склопи договор са мултинационалном корпорацијом Рио Тинто где је започет поступак одобравања рудника литијума где ће се експлоатисати руда јадарит. Влада и компанија игноришу научнике и рударске стручњаке претећи да нанесу неповратну штету по животну средину и људе, као и локалне грађане који не желе да се одрекну својих пољопривредних површина које припадају генерацијама њихових породица.

Одбијамо да Влада уништи долину Јадар у наше име.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Одбијамо да дозволимо тровање воде. Процес раздвајања хемијски стабилног литијума од јарадита укљуцује употребу концентроване сумпорне киселине. Процес би се одвијао на 20 км од Дрине и користио би 300 кубних метара воде сваког сата, док би се загађена вода враћала у реку Јадар. Изливање неизбежно загађене воде, као и подземни токови воде у присуству арсена, живе и олова, контаминирали би читаве речне сливове и наставили пут преко Јадра у Дрину и Саву, загађујући не само Србију већ и друге земље.




Одбијамо да дозволимо тровање ваздуха. Третман агресивним киселинама производи отровне гасове који се могу ширити у радијусу од преко десет километара и који ће нагризати кожу и плућа људи и животиња.

Одбијамо да се угрози егзистенција становништва у околини Јадра интересима мултинационалне корпорације. Рио Тинто је обећао 700 нових радних места, али је заборавио да дода да ће 19.000 људи, од којих многи раде на одрживом земљишту, бити расељено са тог подручја.

Прочитајте још:  Бугарски европосланик: Србија жели да спречи развој Западног Балкана и наметне „српски свет“

Одбијамо да дозволимо кршење правног поретка Републике Србије. Просторни план покрива 2.030 хектара, укљуцујуци 28 села у околини Лознице и Kрупња, а усвојен је без дугорочног плана експлоатације литијума, као и без потврда резерва, на основу кога би се могао одредити стваран утицај рудника на животну средину. Многии споразуми између владе и Рио Тинта нису објављени у јавности, што указује на нетранспарентност целог процеса и потенцијалну корупцију.

Рио Тинто, од свог оснивања 1930.године, има историју уништавања животне средине, сарадње са профашистичким режимом генерала Франка, подржавање апартхеида, уништавање свете пећине староседелаца у Аустралији старе 45.000 година 2020. године. Kомпанија и њени представници су више пута осуђивани за превару, плаћали су одштете и казне које износе милијарде долара за незаконито уништавање земљишта, али настављају да пустоше и уништавају животну средину широм света. Kомпанија је оптужена за учешће у ратним злочинима у Папау Новој Гвинеји у којој је због експолатације рудника избио десетогодишњи грађански рат.




Ова петиција је само један од корака у борби у којој се залажемо за поштовање српског Устава и у којој стојимо уз становнике Јадра, али и све грађане Републике Србије који могу трпети последице овог еколошки катастрофалног пројекта. Јавни интерес, који је по закону обавезан основ, до дана данашњег није образложен.

Грађани Србије и њен народ имају право на чист ваздух, чисту воду и здраве услове живота. Зауставите прљави рудник литијума Рио Тинто и заштитите људе, наше наслеђе, нашу животну средину и реке у долини Јадар. Уједињени можемо спасити долину Јадра – придружите се борби!

Прочитајте још:  УСТАНАК! Више хиљада људи у Добрињи против рудника Рио Тинта, војска и полиција да заштите народ

Потпишите петицију. Рио Тинто – Марш са Дрине!

др Драгана Ђорђевић – научни саветник Института за хемију, технологију и металургију, др Љиљана Томовић редовни професор Универзитета у Београд, Бојана Новаковић, Ана Kондић, Јована Ђајић, Наташа Прљевић, др Биљана Стојковић – редовни професор Универзитета у Београду, Марија Марковић, Драгана Арсић, адвокат Сретен Ђорђевић, Мирослав Мијатовић, Александар Јовановић Ћута, Бојан Симишић и Саво Манојловић.

Не дамо Јадар, Kолективна акција Србија, Подрински Анти корупцијски тим, Скупштина слободне Србије, Чувари ватре, Одбранимо реке Старе планине, Побуна Србије, Одбранимо шуме Фрушке горе, Петком за будућност, Удружење за заштиту шума, Зелени талас Чачак, Право за воду, Зелена Патрола, Војвођанска зелена иницијатива, Романи Асвин, Полекол, Хеклер, Удружење за заштиту уставности и законитости и Kрени-Промени.

ПЕТИЦИЈУ МОЖЕТЕ ПОТПИСАТИ НА ОВОМ ЛИНКУ

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *