ПОСКУПЉЕЊЕ ГОРИВА У СРБИЈИ води до поскупљења свега!

0
(Фото: Pixabay)

После дужег мировања, цене деривата на бензинским станицама су последњих недељу-две кренуле узлазном линијом. Шта је узрок томе сазнаћемо од генералног секретара Удружења нафтних компанија Србије Томислава Мићовића и власника бензинске станице Небојше Атанацковића.

Уобичајено почетком године државна статистика објави индекс потрошачких цена за претходну годину и на основу тога се повећавају акцизе на нафтне деривате. Већа акциза још није уграђена у цену деривата и последња поскупљења последица су раста цене нафте у свету, објашњава генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, Томислав Мићовић.

Тренд раста цене сирове нафте успостављен је још 1. новембра и од тада до данас референтна нафта „Брент“ је поскупела за 50 одсто, што се дуго није одразило на цену горива, међутим од пре пар недеља раст цене је приметан.Власник бензинске станице Небојша Атанацковић тврди да је литар евродизела у испоруци од 19. децембра поскупео за 2,5 динара, а бензин за нешто мање.

„Мислим да нема неког оправдања за повећање великопродајне и малопродајне цене јер се берзанска цена сирове нафте није повећавала, а последњих дана је чак и у паду“, објашњава Атанацковић.

Оправдано или не, Атанацковић верује да нема озбиљнијег разлога за поскупљење нафте и деривата док год светска привреда послује у условима пандемије. Ти услови, уосталом, произвели су највећи пад потрошње у свету у последње четири деценије. Али не и у Србији. Затворене границе и мање точења горива у суседним земљама, свеле су пад промета деривата код нас на око седам одсто, оцењује генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!РТВ

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.