ПОСКУПЉЕЊЕ ГОРИВА У СРБИЈИ води до поскупљења свега!

0
горива

(Фото: Pixabay)

После дужег мировања, цене деривата на бензинским станицама су последњих недељу-две кренуле узлазном линијом. Шта је узрок томе сазнаћемо од генералног секретара Удружења нафтних компанија Србије Томислава Мићовића и власника бензинске станице Небојше Атанацковића.

Уобичајено почетком године државна статистика објави индекс потрошачких цена за претходну годину и на основу тога се повећавају акцизе на нафтне деривате. Већа акциза још није уграђена у цену деривата и последња поскупљења последица су раста цене нафте у свету, објашњава генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, Томислав Мићовић.

Тренд раста цене сирове нафте успостављен је још 1. новембра и од тада до данас референтна нафта “Брент” је поскупела за 50 одсто, што се дуго није одразило на цену горива, међутим од пре пар недеља раст цене је приметан.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Власник бензинске станице Небојша Атанацковић тврди да је литар евродизела у испоруци од 19. децембра поскупео за 2,5 динара, а бензин за нешто мање.

“Мислим да нема неког оправдања за повећање великопродајне и малопродајне цене јер се берзанска цена сирове нафте није повећавала, а последњих дана је чак и у паду”, објашњава Атанацковић.

Оправдано или не, Атанацковић верује да нема озбиљнијег разлога за поскупљење нафте и деривата док год светска привреда послује у условима пандемије. Ти услови, уосталом, произвели су највећи пад потрошње у свету у последње четири деценије. Али не и у Србији. Затворене границе и мање точења горива у суседним земљама, свеле су пад промета деривата код нас на око седам одсто, оцењује генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић.

Прочитајте још:  Нова поскупљења: Скочиле цене прасетине и јагњетине

[table id=1 /]



РТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *