Уместо пливања, Часни крст на аукцији

0

Крст (Фото: Пиксибеј)

У граду на Дунаву ове године због короне ће изостати и традиционално пливање за Часни крст, али епидемија није успела да спречи људе да чине добра дела. Тако су досадашњи победници овог такмичења, у договору са Црквеном општином Смедерево одлучили да покрену аукцију за Часни крст, а да прикупљени новац поклоне малом суграђанину Филипу Ивановићу коме је неопходан за лечење.

Идеја је потекла од петоструког победника, некадашњег ватерполисте Србислава Чиплића и столара Александра Благојевића који већ седам година, од како се у Смедереву одвија ово такмичење, прави и донира Часни крст.

Пошто је због епидемије донета одлука да нема пливања, а крст за ову годину је већ направљен, дошли смо на идеју да заједно са осталим победницима помогнемо малом Филипу. Дали смо прилику свим људима у Србији да ипак на неки начин пливају за живот нашег малог суграђанина. Зато молим за помоћ, да овај наш гест постане део спасења за овог дечака, каже Чиплић за „Политику”.

Лицитација на сајту „Буди хуман” почела је 16. јануара а завршава се на Богојављење, 19. јануара у 20 сати. Симболична почетна цена означава текућу годину и износи 2.021 динар. Ко није у ситуацији да издвоји више новца, позивају да пошаље СМС на 3030 и упишу број 699. У жељи да се прикупи што више новца за Филипово лечење, Србислав је почео и сам да лицитира уз помоћ својих пријатеља.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За сваки случај потстакао сам све које познајем да прикупљамо новац, свако ће дати колико може, ево ја сам издвојио 50 хиљада динара. На крају ћу целом прикупљеном сумом да лицитирам, али молимо бога да се појави неко ко ће понудити више. Ако се то деси, сакупљен новац такође ће ићи Филипу, а поклонићемо му и крст, најављује Србислав и апелује на Смедеревце да до сутра новчани прилог, у складу са могућностима, однесу у Црквену општину.

Прочитајте још:  „Иза затварња цркава стоје силе таме“ (видео)

Филип Ивановић од 2019. године болује од Синовијалног саркома меког ткива леве пазушне јаме. Након операције, хемиотерапије и зрачења, све је указивало да је излечен. Али убрзо је приликом контроле установљено да има метастазе на оба плућна крила. Тренутно је у Немачкој на хемиотерапији, а спас се види у још једној операцији, и то у Хјустону, за шта је до 8.фебруара потребно да се прикупи више од 50 хиљада долара.

Часни крст који је предмет лицитације израђен је од славонског храста и освештан је у храму Светог великомученика Георгија у Смедереву.

[table id=1 /]



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *