КоССев: Грађани Албаније од јуче могу у Србију, и обрнуто, само са личном картом

1
Албанија (Фото: Јутјуб)

Грађани Албаније од среде могу да уђу на територију Србије само са личном картом, саопштило је албанско Министарство за Европу и спољне послове, а преноси портал КоССев. Овако нешто омогућено је, како је речено, након ступања на снагу споразума који су потписали владе две државе.

„Сада ће се за све држављане Албаније који путују у Србију сматрати као важећа следећа документа: пасош, дипломатски пасош, службени пасош, путна исправа за улазак (повратак) у Репулику Албанију, биометријска лична карта“. Овим споразумом омогућено је и држављанима Србије да пређу албанску границу само са личном картом, поручило је ово министарство, а преноси КоССев.
Исто ће моћи да учине и са обичним, дипломатским или службеним пасошем, дозволом за пролазак и биометријском личном картом, додали су.

Осим грађана Србије, само са личном картом у Албанију могу ући и грађани Црне Горе, Северне Македоније, БиХ и Косова.

Омогућавање грађанима Албаније да уђу на територију Србије само са важећом биометријском личном картом резултат је међудржавног споразума између две земље у склопу иницијативе о мини Шенгену потписаног почетком новембра месеца.
Одлуку о уласку само уз личну карту претходно је усвојила Влада Србије наводећи да се њеном применом стварају додатни предуслови за даље развијање привредне, економске, научне, просветне, спортске и културне сарадње између две државе.

Иницијатива балкански „мини Шенген“ створена је с циљем елиминисања препрека слободном кретању људи, роба, услуга и капитала у региону.

Њу су покренули председник Србије и премијери Албаније и Северне Македоније потписивањем заједничке декларације о регионалној сарадњи.

Иницијативи би, према овој идеји требало да се придруже све земље Западног Балкана, али и Приштина која се на то обавезала потписивањем споразума о економској нормализацији у Вашингтону 4. септембра ове године. Међутим, за сада састанцима о „мини Шенгену“ није присуствовао косовски премијер, као ни представници Црне Горе и Босне и Херцеговине, наводи КоССев.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!КоССев

1 Коментар

  1. Ха, ха, ха … дивно, какво олакшање за Србе, када иду у Албанију неће више морати да се смарају показујући пасош на грани него само личну карту!!!
    Ураааааааа за напредну српску власт, само напред на јагњетинуууууууууууууууууу
    Све за стомачину и џеп без дна, а буџелар ни за шта!
    Ајмо у ред ко још није примио вакцину па да угасимо петролејку

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.