КИРИЛ ХОВОРУН НАЈАВИО ДА ЈЕ МОГУЋЕ ДА ЋЕ СПЦ УБРЗО ПРИЗНАТИ УКРАЈИНСКУ ЦРКВУ

2

Познати теолог архимандрит Кирил Ховорун, директор Института у Лос Анђелосу током предавања у Волоској Теолошкој Академији на тему Украјинског питања наговестио је могућност да ће СПЦ убрзо променити став по питању признања Православне Цркве у Украјини.

КИРИЛ ХОВОРУН НАЈАВИО ДА ЈЕ МОГУЋЕ ДА ЋЕ СПЦ УБРЗО ПРИЗНАТИ УКРАЈИНСКУ ЦРКВУ

Иначе, архимандрит Кирил Ховорун је један од потписника петиције која је упућена Српској цркви и Синоду када је владики Максиму Синод СПЦ одузео благослов за предавање на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. Такође, Волос академија, на којој је одржано ово предавање је сарадник “Требиње симпозијума”, још од времена када је владика Григорије био епископ у Херцеговини.

КИРИЛ ХОВОРУН НАЈАВИО ДА ЈЕ МОГУЋЕ ДА ЋЕ СПЦ УБРЗО ПРИЗНАТИ УКРАЈИНСКУ ЦРКВУПодсећамо да је у оквиру рата у Украјини цариградски патријарх Вартоломеј под притиском Американаца неканонски доделио аутокефалан статус двема уједињеним расколничким групама, које су сад окупљене, под вођством тзв. митрополита Кијева Епифана Думенка.

Иако је у самој Украјини питање решено на начин да је држава престала да подржава ову расколничку групу, а народ масовно изразио подршку канонском православном митрополиту Онуфрију, Цариградска Патријаршија не престаје да лобира за међуцрквено признање ове групе. Тако је у одговору на питање директора Волоске Академије зашто је позиција Српске цркве по питању тзв Украјинске цркве тако закована и чврста, архимандрит Кирил Ховорун одговорио следеће: ”И на крају везано за Цркву Србије, мислим да нису тако једноставне ствари. Црква Србије има епископе, па чак и у самом Синоду, који подржавају нову Цркву у Украјини. Отвореног су ума итд. Али постоје и епископи који размишљају империјалистички, аутократски и наравно они се боје за Црну Гору, за Северну Македонију тј за Скопље, да ће те Цркве да буду признате као следеће аутокефалне. Многи пак, неке знам и лично, архијереје са којима сам разговарао, и они говоре “спремни смо да признамо Украјинску цркву, нема никаквог проблема”. Зато не бих рекао да је толико снажна и чврста позиција СПЦ против Украјинске цркве, напротив ствари могу да се промене веома брзо.”

Подсећамо да је Ховорун чест гост и радо виђен пријатељ код епископа западноамеричког Макисма, те да одржава блиске контакте са епископима Игнатијем и Григоријем, као и групом побуњених професора на Православном Богословском Факултету, који су недавно били у жижи медијске кампање против покојног Патријарха и Синода СПЦ. Такав потез СПЦ би био директна издаја Москве и нож у леђа страдалним православцима у Украјини, који се боре против расколника.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Патриот

2 Коментара

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.