ЧОМСКИ: Чињеница је да су током читаве своје историје Американци водили агресивни рат против некога (ВИДЕО)

0

(Фото: Lennart Preiss/Stringer/Getty images/Ilustracija)

Баш као и многе Трампове присталице, амерички либерални интелектуалци егзистирају у свету фантазије у којем се водећи добављач „међународног тероризма“, америчка влада, доживљава као фундаментално бенигна сила, рекао је Ноам Чомски за РТ.

“Као што не можете натерати републиканску руљу да призна да су избори изгубљени, не можете ни либералне америчке интелектуалце натерати да признају да су Сједињене Америчке Државе водећа терористичка држава”, рекао је Чомски за РТ.

Чињеница је да су током читаве своје историје као суверена држава САД водиле агресивни рат против некога, рекао је Чомски. Такозвани „рат против тероризма“, који је Роналд Реаган ставио као фокус у својој спољној политици, било је обрачунавање Вашингтона с „отпором америчком тероризму у централној Америци, а такође и у јужној Африци“.




САД су Нелсона Манделу сматрале терористом све до 2008. године, дуго након што је демонтиран режим апартхејда. О америчком тајном рату против Никарагве пресудио је Међународни суд правде, те утврдио кршење међународног права.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Оно што је Реганова администрација радила био је врхунац тероризма према нашим властитим дефиницијама“, рекао је Чомски.

„Али Њујорк тајмс је објавио чланак у којем каже да можемо одбацити пресуду суда јер је то непријатељски суд. Зашто је то непријатељски суд? Јер је осудио САД “.

Још једна жртва САД-а је Куба, која је претрпела вишедеценијску блокаду и сталну америчку кампању да се подрије њена влада и изазове устанак. У САД-у се те акције перципирају као Цијина глупа завера како би се скинула брада Фидела Кастра.

Прочитајте још:  Путин не иде на Минхенску конференцију о безбедности




„Није то било, био је то озбиљан терористички рат који је скоро довео до уништења света“ с кубанском ракетном кризом, истакао је Чомски.

Неуспех либералних интелектуалаца да сагледају америчку политику онаквом каква јесте није нешто што је закопано у историјским књигама или ограничено на оно што се дешава у страним земљама. На пример, побуна на Капитолу 6. јануара није била нека „излуђена руља“ Трампових присталица која је дошла „ниоткуда“ и била поражена да би доказала славу америчке демократије.

„Постоје заиста озбиљне болести – обостране, иако су републиканци нестали из спектра, али о њима се не разговара“, рекао је он.

Овај неуспех наноси стварну штету милионима Американаца. Идеје Бернија Сандерса, политичара који би се лако могао сматрати десним центром у земљи попут Немачке, осликане су као превише радикалне за САД током председничке кампање.

„Оно на шта он позива – универзалну здравствену заштиту, бесплатно високо образовање – конзервативне странке у Европи само узимају здраво за готово“, рекао је Чомски.

„Ово на шта он позива је таква увреда против америчког народа, толико сте заостали и реакционарни да не можете имати оно што има Мексико, што има Француска, што има Бразил.“

[table id=1 /]



Восток

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *