Рађевина: Изградња рудника литијума – мештани страхују од еко-катастрофе, Вучићу „смешно“

0

Протест грађана против компаније Рио - Тинто

У Рађевини код Лознице, највећа рударска компанија на свету Рио Тинто, планира да у наредом периоду почне са експлоатацијом јадарита из ког се добија литијум. И док такав пројекат представници државе подржавају, мештани су више пута протестовали, јер страхују од еколошке катастрофе. Поједине еколошке организације поручују и да ће због тога у опасности бити реке Јадар и Дрина, као и здравље људи.

Светска класа литијума – тако представници аустралијске компаније описују рудно богатство које се налази у долини Јадра код Лознице. Због тога су решили да баш на тој локацији отворе рудник за који гарантују да неће угрозити здравље људи.

„Инвестиција која ће бити уложена у заштиту животне на овом пројекту је преко 100 милиона евра, врло прецизно се ради на сагледавању свих утицаја, раде компетентни стручњаци и организације, раде професори Универзитета у Београду“, каже Маргарета Милосављевић, саветник за животну средину у Рио Тинту.

Подршку компанији Рио Тинто годинама пружају представници државе. Влада Србије и рударски гигант су пре више од три године потписали меморандум који предвиђа да ископавање руде почне 2023. Упркос томе, мештани кажу да страхују од еколошке катастрофе. Како би на то указали, више пута су протестовали. У томе их подржавају и бројне еколошке организације, које поручују да Србији није потребан рудник литијума, јер ће угрозити животе и здравље људи, као и животну средину.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Овај пројекат би био изузетно опасан не само за Јадар, него би био опасан и за низводно реку Дрину, реку Саву, а у крањој инстанци он би угрозио и Београд, тако да у том смислу чињеница да Рио Тинто врши ова истраживања, односно да Рио Тинто планира да отвори овај рудник у сарадњи са Владом Србије, осим чињенице да је сам рудник литијума опасан, додатно је опаснија због тога што Рио Тино има изузетно лошу истоију својих рударских активности по свету“, наводи Звездан Калмар, из Коалиције за одрживо рударство.

Прочитајте још:  После Цеце Бојковић и Секе Сабљић и Петар Божовић позвао народ на устанак против Рио Тинта: Сви у Пионирски парк 11. септембра

На упозорења организација и протесте мештана, недавно је реаговао председник Александар Вучић, који је поручио да му је то све „смешно.“

„Ми немамо природна богатства која ће нам донети милијарде, имамо јадарит односно литијум и зато умирем од смеха кад гледам демонстрације које организују, то је нешто најсмешније, демонстрирају у западној Србији – Крупањ, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, стално демонстрирају, кажу због Рио Тинта, тамо ће да настане катастрофа, неће никаква катастрофа да настане“, рекао је Вучић 12. јануара.

[table id=1 /]



Јелена Мирковић, Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *