Чомић: Коронавирус није родно неутралан

2
Гордана Чомић

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Гордана Чомић, рекла је на конференцији за новинаре о стању родне равноправности да од коронавируса више умиру мушкраци, а да је пандемија више оптеретила жене.

Гордана Чомић истиче да вирус није ни родно слеп, ни родно неутралан.

„Неке последице су већ јасно мерљиве и лако доказиве. Вирус није ни родно слеп, ни родно неутралан, више и чешће су заражени и умиру мушкарци него жене, у грубом односу две трећине према једној трећини на штету мушког пола“, рекла је Чомићeва у Скупштини Србије.
Истиче да је пандемија више „пала“ на жене, јер су оне већина свуда тамо где је нега и брига о другима, у здравству, школству, социјалном старању, бризи о старијима, у радњама, на пијацама…

„Свуда је жена око 65 одсто најмање“, рекла је министарка.

Према њеним речима, у просеку, скоро две трећине жена добило је још једну породицу за старање, још једну обавезу за школску децу која наставу имају од куће, још једну додатну бригу о некоме о коме нема ко други да брине.
„Пандемија је избрисала право жене да ради осам сати, спава осам сати и да осам сати ради шта год јој воља, били то кућни послови, култура, опуштање, време разоноде или одмора“, рекла је Чомићева.

Додаје да у просеку жена током пандемије спава шест сати и ради 18 сати и такво стање, како каже, мора оставити средњороцне и дугороцне последице по женско ментално и физицко здравље.

Министарка је поручила да су друштво, државе, институције дужне да организују дијалог о томе какве мере су могуће убудуће да се на сву економију бриге коју жене носе током пандемије одговори како треба.

„Да кажемо женама да их видимо и да ћемо учинити бар нешто да им надокнадимо сав неплаћени рад који улажу да би планета уопште функционисала током пандемије“, рекла је министарка.

Она је указала да су пандемије по свему врло сличне у својим цикличним понављањима уништања људи.

„Мени је драго што Србија има вакцине и што ће људи у нашем друштву бити заштићени, али ми није драго да отћутим на неједнакост која се ствара прерасподелом вакцине према којој би сви требало да имају једнак приступ“, рекла је Чомићева.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Танјуг

2 Коментара

  1. Какве све наказне мороне плаћају грађани својим иметком из буџета да их о њиховом трошку преведу жедне истине и правде преко слободе и још „приволе стручно“ увести у највећи конц логор смрти на планети век векова до сада.
    Али има ту и једна добра страна да се види ко је ко. Паде снег па свака баба вашка покаже свој траг.

  2. Kao starija sugradjanka sigurna sam da će nas bilo koja vakcina rešiti ove pošasti…U svakom slučaju ja ne odustajem od svojih vitamina, minerala i nemačkog cordicepsa, jer je naučno dokazano da su dobar i jak imunitet kao i pozitivna energija ključ za rešavanje svih problema

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.