Да ли су мошти Св. Саве спаљене? Теорије, предања и извори (Видео)

1

Гост специјалне емисије Хелм Каста поводом празника Св. Саве био је византолог проф. др Драгољуб Марјановић који је говорио о Светом Сави, његовом животу, значају за СПЦ, дипломатским акцијама и предањима које се за њега везују.

Проф. Марјановић је рекао да се мало историчара заиста упустило о истраживања судбине моштију Светог Саве и указао на постојање теорије да су Турцима потурене лажне мошти па до локалних предања да су оне сакривене негде у близини манастира у Сланцима или у Милешеви. Он је подсетио и на писане изворе из Русије где се каже да су монаси из
Милешеве говорили на руском двору да се у Милешеви налазе мошти Св. Саве и након што су их Турци наводно спалили као и записе појединих путописаца.

Он у емисији говори и о најзначајнијим путовањима Св. Саве као дипломатским активностима, поштовању које је имао на бугарском двору и другим темама везаним за живот овог светитеља.

[table id=1 /]

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Да ли су мошти Св. Саве спаљене? Теорије, предања и извори (Видео)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *