Зрењанинска фабрика воде нема будућност

0
(Фото Пиксабеј)

Стручна комисија коју је формирало овдашње ЈКП „Водовод и канализација”, саопштила је да ново постројење за пречишћавање сирове воде не испуњава услове за адекватан рад. У извештају се прецизира да од 34 разматрана услова фабрика не испуњава ниједан. Квалитет воде није постигнут у више покушаја који трају више година. Да ли ће сарадња са власником постројења бити прекинута, требала би ускоро да одлучи Скупштина града, а таква одлука је већ одлагана неколико пута.

Уговор о изградњи фабрике између зрењаниског јавног предузећа и београдске фирме „Зилио–Синертеч”, која се тада представљала као италијанска, потписан је још 2015. године. Каснио је почетак градње, а након завршетка, фабрика није достигла тражени квалитет производа. Руководство ЈКП „Водовод и канализација” тврди да је у више наврата захтевало од фабрике воде да се приступи доказивању параметара дефинисаних Уговором и конкурсном документацијом, али су чести прекиди у раду постројења то онемогућили. Начин доказивања свих параметара јасно је дефинисан споразумима из јануара и септембра прошле године. Тестирање параметара обављено је од 15. новембра до 14. децембра прошле године.

У извештају је наведено да је стручна комисија разматрала 34 техничка услова и да фабрика воде није испунила ниједан. Између осталог, наведено је да од 105 анализа пречишћене воде, 13 узорака није било у складу са Правилником о хигијенској исправности воде за пиће, а да су у 36 узорака поједини параметри били на горњој граници максималних дозвољених вредности. Губици воде вишеструко су превазилазили прописану границу до пет одсто губитка, због чега је било угрожено и извориште са којег се град снабдева водом.
Отпадне воде пре упуштања у систем нису третиране, а њихова укупна количина вишеструко је превазилазила дозвољене вредности. Оваква отпадна вода утиче на повећану корозију бетона, односно на убрзано пропадање канализационог система. Постројење није успоставило обраду отпадног муља, а није имало ни прикључак на атмосферску канализацију. Поред наведеног констатовано је да је рад постројења нестабилан због честих хаварија, да поједини делови постројења нису адекватно заштићени од спољног утицаја, као и да дезинфекција пречишћене воде није вршена на прописан начин.

Закључено је да су чести прекиди рада постројења доводили до знатног броја кварова на водоводној мрежи. За поједине техничке услове нису добијени тражени подаци од фабрике воде, а комисији није достављен ни Елаборат заштите од пожара у постројењу који је део пројектне документације. Због неведених и других недостатака стручна комисија је констатовала да постројење за пречишћавање воде не испуњава техничке услове из Јавне набавке из 2014. и да рад постројења угрожава и преоптерећује целокупан систем водоснабдевања и каналисања Зрењанина.

В. д. директора ЈКП „Водовод и канализација” Предраг Бодирога каже да ће се са извештајем уопознати Надзорни одбор фирме, руководство града и сСкупштина као оснивач.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Политика

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.