Зрењанинска фабрика воде нема будућност

0
воде

(Фото Пиксабеј)

Стручна комисија коју је формирало овдашње ЈКП „Водовод и канализација”, саопштила је да ново постројење за пречишћавање сирове воде не испуњава услове за адекватан рад. У извештају се прецизира да од 34 разматрана услова фабрика не испуњава ниједан. Квалитет воде није постигнут у више покушаја који трају више година. Да ли ће сарадња са власником постројења бити прекинута, требала би ускоро да одлучи Скупштина града, а таква одлука је већ одлагана неколико пута.

Уговор о изградњи фабрике између зрењаниског јавног предузећа и београдске фирме „Зилио–Синертеч”, која се тада представљала као италијанска, потписан је још 2015. године. Каснио је почетак градње, а након завршетка, фабрика није достигла тражени квалитет производа. Руководство ЈКП „Водовод и канализација” тврди да је у више наврата захтевало од фабрике воде да се приступи доказивању параметара дефинисаних Уговором и конкурсном документацијом, али су чести прекиди у раду постројења то онемогућили. Начин доказивања свих параметара јасно је дефинисан споразумима из јануара и септембра прошле године. Тестирање параметара обављено је од 15. новембра до 14. децембра прошле године.

У извештају је наведено да је стручна комисија разматрала 34 техничка услова и да фабрика воде није испунила ниједан. Између осталог, наведено је да од 105 анализа пречишћене воде, 13 узорака није било у складу са Правилником о хигијенској исправности воде за пиће, а да су у 36 узорака поједини параметри били на горњој граници максималних дозвољених вредности. Губици воде вишеструко су превазилазили прописану границу до пет одсто губитка, због чега је било угрожено и извориште са којег се град снабдева водом.

Прочитајте још:  Хашиму Тачију продужен притвор




Отпадне воде пре упуштања у систем нису третиране, а њихова укупна количина вишеструко је превазилазила дозвољене вредности. Оваква отпадна вода утиче на повећану корозију бетона, односно на убрзано пропадање канализационог система. Постројење није успоставило обраду отпадног муља, а није имало ни прикључак на атмосферску канализацију. Поред наведеног констатовано је да је рад постројења нестабилан због честих хаварија, да поједини делови постројења нису адекватно заштићени од спољног утицаја, као и да дезинфекција пречишћене воде није вршена на прописан начин.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Закључено је да су чести прекиди рада постројења доводили до знатног броја кварова на водоводној мрежи. За поједине техничке услове нису добијени тражени подаци од фабрике воде, а комисији није достављен ни Елаборат заштите од пожара у постројењу који је део пројектне документације. Због неведених и других недостатака стручна комисија је констатовала да постројење за пречишћавање воде не испуњава техничке услове из Јавне набавке из 2014. и да рад постројења угрожава и преоптерећује целокупан систем водоснабдевања и каналисања Зрењанина.

В. д. директора ЈКП „Водовод и канализација” Предраг Бодирога каже да ће се са извештајем уопознати Надзорни одбор фирме, руководство града и сСкупштина као оснивач.

[table id=1 /]



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *