Чека се нови пакет помоћи, а колико је држава за то потрошила у 2020. и ко је све добио новац?

0
Profimedia

Kолико је утрошено на помоћ привреди и грађанима током прошле године?

Председник Србије Александар Вучић говорио је синоћ о новом пакету помоћи, а из Министарства финансија за наш портал навели су колико је новца било обезбеђено за сличне пакете током 2020.

Kако подсећају из ове институције, у априлу је Скупштина Србије усвојила ребаланс буџета, а Влада Србије Програм економских мера за смањивање негативних ефеката проузрокованих пандемијом вируса ковид 19 и подршку привреди Србије.

Минималци, одлагање пореза, повољни кредити, помоћ пољопривреди

„Тај Програм је подразумевао исплату три минималне зараде за више од милион запослених, одлагање пореза и доприноса на зараде за три месеца, повољне кредите преко гарантне шеме са комерцијалним банкама и преко Фонда за развој и исплату једнократне помоћи од по 100 евра за више од 6,1 милиона грађана“, наводе за Б92.нет у Министарству финансија.
Такође, у априлу је издвојено 2,6 милијарди динара за помоћ пољопривредницима.

„У сарадњи са банкама је припремљена уредба којом се субјектима у приватном сектору обезбеђује додатна ликвидност у износу од две милијарде евра, узимањем кредита по повољнијим условима. Имајући у виду да је до средине децембра 2020. године одобрено око 1,4 милијарде евра кредита, обезбеђених гаранцијом Републике Србије, одлучено је да се продужи њено трајање за додатних шест месеци, односно до јуна 2021, како би привредници могли у потпуности да искористе средства која су намењена у ту сврху“, додају.

Једна од првих мера је била и смањење референтне каматне стопе са 2,25% на 1,75%, а затим на 1,5%. Стављен је и мораторијум на отплату кредита најпре за три месеца, а затим за још два, што је искористило 90% задужених грађана.

„Услед пандемије која не посустаје, продужено је трајање мера подршке привреди, па је и за август и за септембар обезбеђена директна помоћ микро, малим и средњим предузећима у износу од 60% минималне зараде, и продужено одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде за још један месец“, наглашавају из Министарства.

Туризам

Додатно је припремљен и усвојен програм помоћи делу привредних субјеката из области туризма и угоститељства. Укупно је 312 градских хотелијера добило директне субвенције у износу од 350 евра по кревету и 150 евра по соби. У ту намену, према подацима Министарства финансија, издвојено је 1,2 милијарде динара.

Осим тога, у децембру 2020. је исплаћена још једна минимална зарада за око 72.500 запослених у угоститељству, хотелијерству, туристичким и рент-а-кар агенцијама, за шта је обезбеђено 2 милијарде динара.
Плате и пензије

„Тада је исплаћена и једнократна помоћ пензионерима у износу од по 5.000 динара. Више од 1,7 милиона пензионера је добило ту помоћ од државе за шта је обезбеђено 8,6 милијарди динара“, прецизирају.

Иначе, једна од првих мера, када је наступила пандемија, била је и једнократна помоћ за пензионере од 4.000 динара, као и повећање плата медицинским радницима за 10%.

Такође, у новембру 2020. године су сви запослени у здравственим установама добили једнократну помоћ од 10.000 динара, за шта је издвојено 1,55 милијарди динара, односно око 13 милиона евра.

Спорт

„Одобрен је и Програм финансијске помоћи спортским клубовима у износу од 1,1 милијарду динара“, истичу у Министарству.

Kолико је то укупно?

Kако закључују наши саговорници, укупан обим мера економске помоћи привреди и становништву у 2020. години тиме је достигао 12,7% БДП, односно 704 милијарде динара, што је око 6 милијарди евра.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Б92

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.