Галијашевић: На Озрену су 1995. почињена најмање 192 ритуална убиства Срба са одсецањем глава

0

У ОБРАЗЛОЖЕЊУ пресуде генералу Сакибу Махмуљину, некадашњем команданту Трећег корпуса Армије БиХ, председавајући судског већа Зоран Божић је навео да су припадници одреда Ел муџахедин у заробљеничком логору “13. километар” убили најмање 52 заробљених припадника ВРС, од чега најмање једног одсецањем главе.

„Вести” су дошле у посед оригиналног документа са ексхумације неких од тих жртава на локацији Каменица – Завидовићи, коју је 2006. године спровела доктора Сабиха Бркић Силајџић, коју сврставају међу најпризнатије патологе у БиХ.

Она је обрадила седам тела, од којих је у шест случајева констатовала да су пронађени скелети без глава. Од тога, у једном случају глава је одсечена!
“Наредбом од дана 27. 06. 2006. године одређена сам за вештака из области судске медицине у поступку судскомедицинске обраде, узимања ДНА узорака и идентификације посмртних остатака ексхумираних од 21. 6 до 23. 6. 2006. године на локалитету Каменица (Шљункара) општина Завидовићи”, стоји у уводним напоменама налаза ове докторке, у којима се наводи да је након узимања узорака за ДНА анализу спровела “судскомедицински преглед, антрополошку и одонтолошку обраду”.

На основу те експертизе урађен је налаз који је у Зеничко-добојском кантоналном тужилаштву заведен у предмету КТА-248/06.

Истовремено, овај извештај је завршио и у Хашком трибуналу, где је заведен под бројем 06049529.

Прво тело које је прегледала заведено је под називом “Посмртни остаци означени ознаком Каменица број 1/1”.
У овом документу се наводи да су руке мушкарца старог између 20 и 30 година, високог 175-180 сантиментара, биле “везане средње дебелим канапом, а ноге везане тањом црном жицом”.

Антрополошком обрадом др Силајџић је утврдила следеће:

“Тело некомплетно, недостају: глава, доња вилица, кости обе шаке, кости десног стопала и већина костију левог стопала, вратни пршљенови од I-V, те оба XII ребра. Тело шестог вратног пршљена у доњој половини одсечено равним глатким резом, више захватајући десну половину тела.”

Анализирајући могући узрок смрти, ова докторка је навела да је “смрт вероватно насилна и наступила је услед потпуног прекида континуитета вратне кичме, а које је довело и до одвајања главе од тела”.

И у фајлу “Посмртни остаци означени ознаком Каменица број 1/2”, које патолог описује као тело мушкарца старости од 20 до 30 година, висок између 190 и 195 сантиметара, стоји напомена да је пронађено без “главе, доње вилице, кости оба стопала, кости десне шаке и већине костију леве шаке”.

Од укупно седам пронађених тела, чак шест нису имала главе!

Стручњак из области борбе против тероризма и радикалног ислама, Џевад Галијашевић наводи да је апсурдно да је и поред овог документа Махмуљину пресуђено за само једну одсечену главу.

– Очигледно је циљ да се и овом пресудом сакрије чињеница да је 1995. године било масовних, ритуалних одсецања глава Срба са Возуће. Па у тако кратком временском року и на тако малом простору такве злочине нису чинили ни припадници Исламске државе или Ал Каиде – истиче Галијашевић и додаје да је број тих ритуалних убистава много већи од оног који се налази у оптужници против генерала Махмуљина.
– Према до сада познатим подацима, на Озрену су током те 1995. године почињена најмање 192 ритуална убиства која су подразумевала и одсецање људских глава – закључује Галијашевић.

Трагови воде до Али Изата

Он каже да је процес против генерала Махмиљина доказао апсурд судства у БиХ.

– У свим процесима се сем непосредних починилаца откривају и њихови налогодавци. Генерал Махмиљин је у оперативном смислу руководио одредом Ел муџахедин, али њихов прави и једини командант био је Али Изат, а управо тако су муџахедини називали Алију Изетбеговића – наглашава Галијашевић.

Изостављен и “Мајски масакр”

Анализирајући пресуду, али и сам судски поступак против Махмуљина, Галијашевић указује да је Тужилаштво БиХ са списка окривљених изоставило не само бројне личности већ и неке од кључних догађаја.

– У оптужницу није уврштен “мајски масакр” Зеничког корпуса и муџахедина над 56 припадника прњаворске Лаке бригаде. У две офанзиве на Озрену нестало је укупно 113 бораца ВРС – каже Галијашевић и наводи да су на списку оптужених изостављени муџахедини: Абу Меалија, Ејмен Авад, Абу Хамза, Халид Шеик Мухамед…

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Početna

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.