ИРАН ПРЕМАШИО ПРОИЗВОДЊУ ОБОГАЋЕНОГ УРАНИЈУМА: Да ли је то довољно за атомску бомбу?

0

(Фото Принтскрин/ИАЕО)

Ирански званичници су потврдили да је Техеран премашио најављену месечну производњу од 17 килограма за уранијум обогаћен до 20 одсто, чиме се нуклеарни програм ове државе приближава нивоу оружја усред појачаних тензија са САД, преноси AP.

Председника парламента Ирана Мохамед Багер Халибафа данас је, током посете нуклеарном постројењу Фордо , рекао за државну телевизију да су научници за мање од месец дана премашили планове, са 17 килограма произведеног 20 одсто обогаћеног уранијума, преноси AP.




Агенција наводи да је Иран раније најавио да ће производити 120 килограма 20 одсто обогаћеног уранијума годишње, или 12 килограма месечно у просеку, па би 17 произведених килограма значило да је такав план премашен.

Да би био погодан за атомску бомбу, уранијум треба да буде обогаћен до око 90 одсто. Међутим, научници тврде да када се уранијум једном обогати до 20 одсто, време потребно да се достигне 90 одсто се преполовљава,а за добијање 25 килограма 90 одсто обогаћеног уранијума потребно је отприлике 250 килограма 20 одсто обогаћеног уранијума, преноси AP.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Западне државе критиковале су обогаћивање уранијума које спроводи Иран, и позвале Техеран да се придржава нуклеарног споразума из 2015. године из кога је Доналд Трамп 2018. године једнострано повукао Америку, а нови амерички председник Џо Бајден је наговестио да би Сједињене Дражаве опет могли да приступе споразуму.

[table id=1 /]



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *