Протести и у Британији због Наваљног!

0

Неодобрени протести у знак подршке руском блогеру и опозицинару Алексеју Наваљном планирани су и за овај викенд, а руско Министарство унутрашњих послова и Тужилаштво упозорили су да ће они који буду организовали масовне нереде и учествовали у њима бити позвани на кривичну одговорност.

Министарство је апеловало на грађане да се не одазивају на позиве за учешће на протестима имајући у виду висок ризик од провокација.

Како се наводи у саопштењу полиције, за организацију немира, праћених насиљем, паљевинама, уништавањем имовине, употребом оружја и пружањем оружаног отпора властима, прети казна од осам до 15 година затвора, док се учешће у масовним нередима кажњава затвором од три до осам година.



Портпаролка МУП Ирина Волк је рекла да ће полиција предузети све неопходне мере у циљу заштите друштвеног поретка на местима где су планирани протести 31. јануара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Сваки вид насиља према полицији, одбијање учесника да се повинују њиховим захтевима у складу са законом биће спречен“, рекла је Волк.
Она је додала да организатори неодобрених протеста позивају присталице на агресивно понашање према полицији како би се изазвали сукоби и дискредитовала власт.

Тужилаштво је од Роскомнадзора тражило да се блокирају позиви за долазак на протесте који су објављени на интернету, а појединачна лица се упозоравају да за то могу правно да одговарају.

У међувремену, британски Форин офис је објавио саопштење у којем се наводи у којим градовима ће протести бити организовани.

„У недељу, 31. јануара планирају се протести широм Русије, укључујући Москву, Санкт Петербург и Јекатеринбург. Упознајте се са најновијим информацијама у локалним медијима, будите на опрезу и избегавајте протесте“, поручује британско Министарство својим држављанима.

Прочитајте још:  Вучић: О одржавању Европрајда одлучиће МУП



За разлику оа америчке амбасаде британско Министарство није наводило тачне локације на којима ће бити одржани протести.

Сличну ствар је прошле недеље урадила америчка амбасада у Русији након чега је руско Министарство спољних послова оштро реаговало и уручило протестну ноту амбасадору због подршке протестима.

Подсетимо, Наваљни се вратио 17. јануара са лечења из Немачке у Русију. Он је ухапшен на аеродрому Шереметјево у Москви зато што се, као условно осуђени, није јављао руској полицији. Одређен му је притвор од 30 дана где ће чекати рочиште на којем ће бити одлучено да ли ће му условна казна бити замењена казном затвора.

У међувремену, његове присталице су протекле суботе широм Русије организовале неодобрене протесте.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *