Борба угледне шабачке породице Куртовић за повраћај неправедно одузете имовине (Видео)

0

Већ у првој половини XIX века породица Куртовић је развила велики увозно-извозни посао, заснован на пољопривреди и трговачкој умешности. Бели двор Куртовића се поносно уздизао у самом срцу Шапца, симболично у Карађорђевој улици број 39. Поред тога, широм Мачве стекли су хиљаде хектара земље, око педесет некретнина на територији града, али и у Београду, Ваљеву и Лозници, а били су акционари неколико индустријских постројења. Улажући у образовање чланова породице у иностранству и инвестирајући то знање у свој посао, проширују породичне делатности и баве се и фармацијом, али и друштвеним наукама. Остали су запамћени као филантропи и задужбинари.

Породица Куртовић директно је одговорна што је Шабац до II светског рата носио ласкаву титули „Малог Париза“. Новембра 1944. године Павле Паја Куртовић је мучки убијен као „народни непријатељ“ од стране комунистичког преког суда, иако се политиком никада није бавио и са окупатором није шуровао, а сва породична покретна и непокретна имовина је отета…

Седамдесет и седам година касније и након промене система и законске рехабилитације, неправда и даље живи. Титулар наследства породице Мирољуб Мирче Куртовић, угледни београдски угоститељ и потпредседник Српске лиге, из прве руке сведочи о изузетном „духу Шапца“, својим прецима и борби да се истина и правда успоставе у нашем друштву. Светиња приватне имовине и владавине закона основ су за развој праведног друштва.

[table id=1 /]

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *