Став медицинске струке је да се труднице не вакцинишу против коронавируса, јер не постоје студије о ефектима вакцина на трудноћу

0

Став је медицинске струке да се труднице не вакцинишу против вируса корона, јер не постоје студије о ефектима вакцина на трудноћу, изјавио је данас гинеколог Александар Љубић и додаје да је препоручена вакцинација само ако труднице раде са ковид пацијентима или имају одређене болести.

Он је за ТВ К1 рекао да став Светске здравствене организације, који је стигао јуче, да и труднице могу да се вакцинишу, није довољно поткрепљен доказима, те да су професионална удружења по том питању конзервативнија.

„Не постоје студије о ефекту вакцинације на трудноћу. Ниједан произвођач вакцина није укључивао труднице у групу испитаника. Највећа светска удружења америчка, енглеска, европска не предлажу системску вакцинацију трудница“, рекао је Љубић.

Он је додао да светска удружења препоручују само у одређеним ситуацијама да се труднице вакцинишу, а то је ако морају да раде са ковид пацијентима или уколико имају нека обољења, уколико имају трансплантиран орган, нека хематолошка обољења.Љубић наглашава да ниједан произвођач вакцина није радио тестирања вакцина на трудницама, да је једино Модерна радила истражицвање на животињама и да нису доказани штетни ефекти на пацовима.

„Када немате податке, онда се мишљења удрузења заснивају на експертским мишљењима и претпостављањима шта ће се десити“, навео је он.

Напомиње да корона у трудноћи носи веће ризике за оболевање, да је вирус опаснији у одмаклој трудноћи , те да су због тога труднице смештене у групу високоризичних.

Наглашава да је РНК нова вакцина, да није традиционална, да сазнање говори да ће „вероватно бити безбедна“.

„Нису ни све класичне вакцине дозвољене у трудноћи – MMR, BCG, против туберкулозе“, истакао је Љубић.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!(Танјуг)

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.