„Смањићемо број посланика и министарстава, уштедећемо стотине милиона евра!“ Све супротно урадио

1
Вучић (Фото: Председништво)

Смањење броја посланика, смањење министарстава на 15, смањење броја агенција, завода, бироа и савета са 136 на мање од 50, укидање функција државних секретара. Дакле, тиме ћемо уштедети огроман новац, нећу да кажем само више десетина милиона евра, већ више од стотину милиона евра – овако је председник Александар Вучић говорио у предизборној кампањи 2012. године.

Посланика данас и даље има 250, Влада је добила и три нова министарства, те се њихов број повећао на 21, а тачан број агенција, завода, бироа и савета, као ни број запослених који су у њима ангажовани се не зна.
Још 2011. године Вучић се залагао за иницијативу за смањење броја посланика на 125 и објашњавао да, како би се ово обезбедило мора доћи до промене одговарајућих делова Устава.

Српска напредна странка предала је те године Скупштини и нешто више од 280.000 потписа грађана који су подржали иницијативу напредњака за смањење броја посланика парламента.

Према Вучићевој процени, ово смањење требало је да омогући да се за четири године уштеди око две милијарде динара, али да „би много већа корист од тога било враћено поверење грађана у институције и слање поруке да у Србији не могу само политичари добро да живе“. Како је тада навео „125 посланика много више одговара величини државе и броју становника које има Србија“.
Када је постао премијер, Вучић је и даље остао при идеји смањења броја посланика у Народној скупштини и наставио са обећањима да ће са 250 број посланика бити редукован на 125 до 150. Ништа од овога није се, међутим, десило.

Ђорђе Вукадиновић, политички аналитичар и уредник Нове српске политичке мисли, каже да је Вучићево обећање о смањењу броја посланика било демагогија, те да се он не може смањити без промене Устава.

– Није толико ни битан број посланика него шта раде и да мисле својом главом. У оваквом сазиву и да их има 50 не би функционисало. Теоријски би их могло бити мање, али је много важније да ови који су ту где јесу раде свој посао, а не да буду аплаудери – наводи Вукадиновић за Директно.

– Када је реч о броју државних секретара њима се ни број не зна. Раније их је било један или два по министарству, а сада је тај број непознат. И не само то, него се не зна ни шта раде и колико има осталих запослених у министарствима. Не зна се ни број запослених у локалној самоуправи где се заправо ухлебљују заслужни чланови странке – каже Вукадиновић.

Не само да председник Вучић није испунио своје обећање да ће смањити број посланика, већ су од 1. јануара добили и повећање плата. Бонус за свој рад добили су и министри увећањем зараде у просеку за 10 до 30 одсто.

Како посланици обављају свој посао и колико верно представљају грађане може се видети на свакој одржаној седници. Исто би се могло рећи и за министре и нихове помоћнике, државне секретаре.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Директно

1 Коментар

  1. Све за рођачке и страначке паразите, паразите ни за шта!
    Купује „мир“ у власти зајмљеним зеленашким парама на терет грађана Србије. На пример, види се да је удомио страначку папазјанију од свих могућих партија. Када је посланик СРСа Мартиновић „лајао“ на сав глас против Вучића, овај му понудио неколико добро плаћених функција на терет буџета и грађана и овај умукао и приклонио се СНСу. Исто о са ДОСом, ДСом … Шешеља и породицу му издржава да не ларма превише … Куповина привидног СНС и СПС мира у власти скупо кошта ( НЕ Вучића и Дачића ) грађане Србије, што власт ТРУЛИЈА, КОРУМПИРАНИЈА њен опстанак ће све више и више коштати грађане кроз Државну управу, Јавну управу, ЈП, порезе, намете, Службе, администрацију, јавне набавке, ботове, сендвићаре, пилићаре, „ухлебљења“ активиста, куповина лажљивих избора …

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.