Старац Хризостом Јордански: „Сагласно Светом Писму, ми живимо у последњим временима“

0

Манастир Преподобног Герасима Јорданског

Новинар Константин Константинос и филмска екипа емисије „24 сата“ (Кипар) посетили су манастир Светог Герасима Јорданског у пустињи Јудејској, југоисточно од Јерихона.

У интервјуу са старцем Хризостомом дотакнута су следећа питања:

– знамења времана;

– земљотреси;

– болести и ратови;

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– колико ће трајати тренутне катастрофе;

– могућ напад Турске на Грчку и Кипар;

Старац Хризостом: Према Светом Писму, ми сада живимо у последњим временима. Свети Козма Етолски рекао је: „Схватићете да су последња времена почела када видите ове знаке: епидемије, земљотресе, поплаве, инвазије странаца, изненадне смрти“. Све ово данас доживљавамо свакодневно.

Новинар: Ви осећате да се сада догађа управо то?

Старац Хризостом: Да, наравно. Сад је друго питање: колико ће све ово трајати? То зависи од нашег Господа Исуса Христа. Једна подвижница је живела овде са нама; умрла је 1995. Њено име је непознато у свету, водила је затворнички начин живота. Последњих 15 година свог живота живела је овде, у близини. Једног јутра отишао сам јој у посету и видео да плаче. Питао сам:




– Шта се догодило, Герондиса?

Она је одговорила:

– Претеча веома жури.

– Куда жури Јован Претеча?

– Он жели да заузме место које је за њега припремљено!

Часни Претеча и Пророк Јован заузеће место палога Денице (пали Деница је Сатана – бивши ахрангео – нап. „Борба за веру“). Вођен егоизмом, Деница је желео да се уздигне изнад Свете Тројице, али чим је почео да спроводи свој нечисти план, Свети Архангел Михаил је моћним гласом узвикнуо: „Станем добрје, станем со страхом“, како би се прекратило то зло, та побуна против Бога.

Прочитајте још:  Јереј Григориј Поликарпов: Расуђивање о седминама пророка Данила или како ће тећи последња времена

Поново сам упитао Герондису:

Куда он жури?

– Он жели да заузме њему уготовљено место, да засија слава Божија! Но, Богородица са сузама умољава Христа, да Он продужи још време за покајање.




Манастир Преподобног Герасима Јорданског

Овај разговор је вођен 1994. или 1995. А сада ми видимо врло интензиван развој догађаја. Многе хвата страх: како ће се све завршити? Догодио се земљотрес и они [Турци] су опоменути како би се уразумили. Сеизмолози кажу да се у Цариграду очекује још већи земљотрес.

Шта то значи? Господ им даје знаке, јер Бог човеку даје шансу УВЕК. Даје нам шансу, то је тако. А сада Он даје знамења Турцима и тиме им поручује: „Будите мирни“. Али они су непослушни … Нашим савезницима – православним или не – свеједно је шта ће бити с нама. Али наш удео није неважан Господу Богу.

Нека се људи држе ближе Цркви, ближе Светим Тајнама, а Бог нас неће до краја оставити. Он ће устројити догађаје тако да све ове претње и сви ти напади нестану. Јер „човек снује, а Бог одређује“ (ср. Јер. 10:23). Он им је већ дао један снажан потрес, па други, а сад ће бити и трећи. Они ће се кретати према нама, али неће постићи свој циљ. Турци неће успети ни бродовима, ни острвима, ни нашим територијалним водама, без обзира на то колико миља има: 6 или 12.

Имајте љубав међу собом, учествујте у Светим Тајнама, и Господ вас никада неће оставити! Неће оставити Он ни Кипар, острво које је родило толико Светитеља, ни православну Грчку.

Прочитајте још:  Смех и масовно глупирање

[table id=1 /]



Превод са грчког на руски: «Трость Скорописца»

Превод са руског на српски: „Борба за веру“

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *