Компликована једначина у Никшићу: Срби у три колоне, готово известан једино – губитник

0

У компликованој политичкој једначини пред изборе у Никшићу, на које Срби излазе разбијени у три колоне, чини се да је једино извесно да ће губитник бити Мило Ђукановић и његов ДПС.

Предсеник Црне Горе, судећи према свим истраживањима, на добром је путу да доживи пораз и у свом родном граду на локалним изборима које је расписао за 14. март ове године. Аналитичар и новинар Марко Вешовић каже да је Никшић – Црна Гора у малом и да одлука да три српске коалиције одвојено иду Милу на црту не мора да значи да је то и најбољи модел.

Срби у три колоне, Мило пред поразом

„Како ствари стоје, на никшићке изборе ће изаћи три српске коалиције. Имамо „За будућност Никшића“ чији је стожер Демократски Фронт. Затим, „Не дамо Никшић“ који предводи Гордана Раковић, саветница председника Владе Здравка Кривокапића, а са њом је и „Права Црна Гора“ Марка Милачића. Недавно је формиран покрет “За живот Никшића”, у чијем одбору су локални лекари и интелектуалци, заговорници и учесници прошлогодишњих литија, а највероватније ће се ту појавити и црногорски бизнисмен Миодраг Дака Давидовић,“ наводи Вешовић.Вешовић сматра да су никшићки избори изузетно значајни јер су први након смене ДПС-а на парламентарним изборима у Црној Гори.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„То је и прва прилика да политички субјекти у Црној Гори после формирања нове владе, одмере снаге и да се види ко има колику реалну политичку снагу. Ако то гледамо из угла странака које данас чине парламентарну већину у Црној Гори, било би боље да су се ове три коалиције појавиле заједно јер бисмо онда имали синергеткси ефекат и могућност да се мобилише бирачко тело како би се избегла било која могућност расипања гласова или нешто слично,“ сматра Вешовић.Како он наводи, Никшић је бирачко тело са 59.000 гласача, које је већ четири године у једнопартијском режиму ДПС-а јер је опозиција бојкотовала локалне изборе 2017. године. Чињеница је, наводи наш саговорник, да ће и ДПС формирати неке коалиције. Међутим, како каже, ако је вероватни првим предизборним истраживањима у које је имао увид, чак и да буде велики број листа које су против ДПС-а, тешко да постоји могућност њихове победе у Никшићу било да српске странке иду заједно или одвојено.

Прочитајте још:  Митрополит Јоаникије у беседи након устоличења: Радићу на помирењу међу браћом. Носићу крст свога народа

ДПС у дубиози

„ДПС је у јако тешкој позицији и имају веома лоше предизборне резултате. Сматра се да немају више од 30 одсто подршке што их уводи у тежак изборни пораз. Наравно, ово су само процене, још је рано за неку детаљнију прогнозу,“ истиче он.

Како каже, биће занимљиво и видети како ће нова власт да организује изборе посебно у стању пандемије корона-вируса, односно, да ли ће се ићи на модел по коме су организовани парламентарни избори или ће нове власти предложити нешто друго.Он није хтео да спекулише ко би међу наведеним коалицијама могао да однесе победу на локалним изборима. Очекује се да се на изборе пријаве и две владајуће листе које су учествовале и на парламентарним изборима – „Мир је наша нација“ предвођена Демократском Црном Гором и коалиција коју предводи Покрет УРА Дритана Абазовића.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *