Драма на западу ЕУ, на ивици су пуцања: Стање је напето, а људи нервозни

0

Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Током целе 2020. године Португал се могао описати као пацијент оболео од короне с благим симптомима. То се почетком ове године нагло променило.

Пораст броја оболелих у седам дана је дословно експлодирао, тренутно износи скоро 850 нових инфекција на 100.000 становника. Око 43 посто свих познатих зараза и 44 посто свих смртних случајева од почетка пандемије забележено је само у јануару 2021. године, навеле су здравствене службе ове земље, пише Дојче веле.

Стање је “веома напето”, потврдио је и Рајнхард Нојман, шеф лисабонске канцеларије немачке организације “Фридрих Ебарт”. “Целокупно становништво је врло нервозно с обзиром на то да овај драматични развој ситуације последње две, три седмице”, рекао је он.




Kао разлог ескалације влада је навела мутиране варијанте вируса које су се први пут појавиле у Великој Британији, али и слабљење мера ограничења током божићних празника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поново је на снази строги локдаун са затвореним школама, продавницама и ресторанима, као и ограничења у кретању. Забрањена су и путовања.

Санитетска возила су морала понекад и сатима да чекају пре него што су могла превести пацијенте у препуне болнице, извештава дописник ДW-а из Португала Жан Филип Шолц.

Са око 850 оболелих широм земље одељења интензивне неге су скоро потпуно попуњена, око 6.700 оболелих је хоспитализовано на другим болничким одељењима.




Испред неких клиника су постављени шатори за тријажу: у њима доктори на основу количине кисеоника у крви оболелог и његове телесне температуре одлучују ко од нових пацијената треба први да добије медицинску помоћ.

Прочитајте још:  НЕСТОРОВИЋ: НЕЋУ ДА СЕ ВАKЦИНИШЕМ, ЈЕР СУ ВАKЦИНЕ ЗБРЗАНЕ! (ВИДЕО)

По убрзаном поступку су постављени шатори како би се могли примити додатни пацијенти.

У борби против овог таласа короне вероватно је највећи проблем недостатак особља. Португалска влада је у петак саопштила да је 70 посто медицинског особља инфицирано коронавирусом. Немачка војска је у среду послала тим помоћи од 26 особа међу којима је осам лекара који ће тамо остати за сада три седмице.

Транспортним авионом је пребачено и 50 респиратора, 150 справа за инфузију и 150 болничких кревета.

Што се тиче вакцинације против коронавируса, у португалским медијима се оно означава као “симболични старт” јер и у Португалу нема довољно цепива. До краја марта се планира вакцинација око 800.000 грађана од укупно десет милиона. Одговорни стога рачунају с наставком ширења вируса и великим напорима на његовом заустављању, пише ДW.

[table id=1 /]



Дојче веле

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *